Ongezond dieet even schadelijk als roken

Nederlandse onderzoekers komen met een wel heel gedurfde uitspraak, volgens hen zou het te weinig eten van vis, fruit en groenten even schadelijk voor de gezondheid zijn als roken. De onderzoekers stellen dat de meeste gevallen van ernstige ziekten en sterftes in Nederland te wijten zijn aan een ongezond dieet. De levensverwachting van een 40 jarige Nederlander zou met 1,2 jaar verkorten als gevolg van een ongezond dieet. Overgewicht zou hier nog 0,8 jaar vanaf doen. Ieder jaar zouden in Nederland 13.000 sterfgevallen te wijten zijn aan een ongezond dieet. Deze mensen sterven dan vooral aan diabetes, hart- en vaatziekten en kanker. Overgewicht op zijn beurt doodt jaarlijks 7000 mensen door hart- en vaatziekten en kanker te veroorzaken. Ongeveer een kwart van deze doden zou kunnen vermeden worden als volwassenen 3 kg zouden vermageren. Nederlanders consumeren over het algemeen ook te veel vlees. Een Nederlands dieet bevat tot 50% te veel vlees dan nodig. Iedere volwassen Nederlander eet zo’n 85kg vlees per jaar.

Dit bericht is gepost op 25 september 2006 om 10:09 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Plastische chirurgie voor 20 procent van Amerikanen
Verslaving aan mentholsigaretten blijkt hardnekkiger