Handen wassen om verkoudheid te voorkomen

Het is herfst en de eerste vlagen van verkoudheid steken de kop op. Gemiddeld wordt een volwassenen 2 maal per jaar verkouden, kinderen net iets meer. Dat je verkouden wordt door in de tocht te lopen of van de koude is een fabeltje, een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus wordt van mens op mens overgedragen, via de lucht (niezen), via lichaamscontact (handen schudden) of via besmette voorwerpen.

Op ongeveer alle voorwerpen die een verkouden persoon aanraakt blijft het virus achter, wanneer een gezond persoon dit voorwerp aanraakt kan hij of zij zichzelf besmetten door in z’n ogen te wrijven of aan z’n neus te komen. Onze slijmvliezen zijn zeer gevoeling voor het virus, daarom contact met mond, neus en ogen proberen te vermijden in periodes waar veel verkoudheden voorkomen.

Handen wassen blijkt een goed middel te zijn om verkoudheden te voorkomen of op z’n minst het risico te beperken. Wanneer we onze handen voldoende wassen herleiden we het risico dat we onszelf besmetten met een verkoudheid door het virus in onze ogen of neus te wrijven tot een minimum, 100% garantie biedt het natuurlijk niet.

Het is vrijwel onmogelijk om onze handen bacteriën en virus vrij te houden maar er zijn veel momenten wanneer handen wassen aan te raden is:

  • Wanneer je naar het toilet geweest bent.
  • Na het verversen van een luier
  • Na het aanraken van dieren
  • Voor het koken
  • Voor het eten
  • Na het snuiten van je neus
  • Na het niezen of hoesten in je hand
  • Ha het aanraken van een ziek iemand
  • Voor het aanbrengen van contactlenzen
  • Na het bezoeken van openbare plaatsen

Natuurlijk is het onmogelijk om telkens na een handeling onze handen te wassen, maar om ons immuunsysteem te helpen is het aangeraden je handen zo veel mogelijk te wassen om zo besmettingen te voorkomen. Hier geldt zoals altijd: Voorkomen is beter dan genezen!

Dit bericht is gepost op 3 oktober 2006 om 10:17 pm uur en is geplaatst in griep en verkoudheid.

Andere interessante artikels: Tien tips om gezond te eten
Lopen, hoe er aan beginnen?