Hou je honger onder controle

Om je gewichtsverlies blijvend te houden, is het erg belangrijk om je honger onder controle te krijgen. Honger is een natuurlijk bijproduct wanneer je mindert in je voedselinname, het is belangrijk om een onderscheid te kunnen maken tussen echte honger en een psychologische behoefte om te eten. Wanneer je eens deze gevoelens kunt onderscheiden, moet je nog enkel leren om je respons erop te controleren.

Het basisproces van honger kan je vergelijken met een verkeerslicht. Groen betekent starten met eten, oranje waarschuwt je dat je dicht bij je verzadigingspunt bent en rood wil zeggen dat je moet stoppen. Onze fysiologie is zo gevormd dat het ons groen, oranje of rood licht geeft. Dit zou theoretisch al je calorie-tellen kunnen stoppen en je toelaten om te eten in respons op fysieke honger en te stoppen wanneer je verzadigd bent. Maar in praktijk is het natuurlijk niet zo simpel. Er zijn veel afleidingen die je fysieke gewaarwordingen maskeren. Wanneer je lichaam je “groen licht” geeft, kan het zijn dat je op dat moment niet kan eten. Vaak eten mensen wanneer ze te hongerig zijn, ze blijven dan eten, zelfs wanneer ze voorbij het comfortabele, verzadigde gevoel zijn. Wanneer je dit regelmatig doet, kan het leiden tot gewichtstoename. Er is ook een hele lijst met hormonen die je verzadigingsgevoel beïnvloeden. Bij voorbeeld: een laag glucosegehalte in het bloed en het hormoon neuropeptide Y stimuleren honger. Hormonen zoals serotonine en cholecystokinine dragen dan weer hun steentje bij aan het gevoel van verzadiging.

Ondanks de waslijst van reacties die fysiologische honger en verzadiging veroorzaken, is zin in eten de belangrijkste determinant van hoeveel we eten. Er wordt veel gegeten om andere redenen dan gewoon honger. Sommige mensen hebben altijd geleerd om te eten op bepaalde tijdstippen, dus dan eten ze volgens dit schema, of ze honger hebben of niet. Anderen eten volgens hun gemoed. Dit is psychologische honger, deze kan een zeer sterke oorzaak zijn om te eten en zelfs om te overeten. Om dit onder controle te houden, is het handig om een voedingsdagboek bij te houden wanneer je schrijft wat je eet en hoe je je voor en na de maaltijd voelt.

Mechanismen die het leergedrag hierin controleren kunnen erg variëren. Honger en zin zijn de grootste signalen om te eten; verzadiging en het “vol zitten” zijn de belangrijkste signalen om te stoppen met eten. Je kan je hongergevoel op een schaal zetten van één tot tien, waarbij één een enorm hongergevoel is, wanneer je je zelfs duizelig voelt van de honger. Tien is dan het gevoel van verzadiging, dat je zo vol zit dat je enkel op de sofa kan gaan liggen. Als je merkt dat je dikwijls te lang wacht voor je eet of dat je meer eet dan comfortabel is, kan het handig zijn om je hongergevoelens bij te houden door middel van deze schaal. Kijk naar wat en hoeveel je eet en let hierbij op het verschil wanneer je veel en weinig honger hebt. Zoek uit of je je eetschema kan aanpassen aan je echte behoefte aan voedsel.

Dit bericht is gepost op 9 mei 2007 om 10:54 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Hou je gewichtstoename onder controle
Drinken van vruchtensap zorgt niet voor overgewicht