Te veel ijzer tijdens zwangerschap kan gevaarlijk zijn

Zwangere vrouwen met een goede gezondheid nemen best niet zomaar ijzersupplementen, tot deze conclusie zijn Iraanse onderzoekers gekomen na recent onderzoek. De wetenschappers legden de link tussen (te) hoge dosissen ijzer in het lichaam en problemen met de bloeddruk. Tijdens de zwangerschap wordt er vaak extra ijzer toegediend om bloedarmoede te voorkomen of te behandelen, veel vrouwen nemen echten een risico door op eigen houtje extra ijzer tot zich te nemen.

Anemie, veroorzaakt door het tekort aan rode bloedcellen wordt vaak in verband gebracht met een te laag geboortegewicht en babys die te vroeg geboren worden. Door op voorschrift van de dokter ijzer te nemen indien nodig kan dit worden voorkomen in de meeste gevallen, maar het is niet aan te raden om ijzersupplementen of andere vitaminenpreparaten te nemen zonder enige reden.

Onderzoekers stelden vast dat vrouwen die ijzersupplementen namen meer risico hadden op hoge bloeddruk dan vrouwen die geen extra ijzer aan hun dieet toevoegden.

Dit bericht is gepost op 12 juni 2007 om 2:22 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Berwaarmiddelen in frisdrank ongezond
Waarom cholesterol verlagen?