Waarop letten als je zwanger wil worden?

Als je hebt beslist om aan kinderen te beginnen en probeert zwanger te geraken zijn er enkele dingen waar je op kan letten opdat je zeker gezond aan je zwangerschap kan beginnen. Dit verhoogt de kans op een gezonde zwangerschap en baby.

Zorg voor voldoende foliumzuur

Foliumzuur is belangrijk voor de goede ontwikkeling van ruggenmerg, voorzie in je dieet minstens 400 microgram foliumzuur per dag. Begin hier minstens 1 maand voor de zwangerschap mee en houd dit vol in het eerste trimester van de zwangerschap. Foliumzuursupplementen zijn vrij te verkrijgen bij iedere apotheek.

Laat drugs en sigaretten voor wat ze zijn

Roken en drugs gebruiken zijn per definitie ongezond voor iedereen, dus zeker voor een ongeboren baby. Restanten van roken en drugs blijven nog lang in het lichaam aanwezig dus stop hier zo snel mogelijk mee. Onderzoeken en studies hebben aangetoond dat roken en drugs kunnen zorgen voor premature geboortes, een te laag geboortegewicht en een miskraam. Roken, drugs en alcohol hebben ook een negatieve invloed op de vruchtbaarheid, zowel bij de man als bij de vrouw.

Matig je koffieconsumptie

Ben je een groot koffiedrinker? Slecht nieuws, het is beter het gebruik van koffie te verminderen. Een teveel aan cafeïne kan er voor zorgen dat je niet genoeg ijzer kan opnemen, ijzer is zeer belangrijk tijdens de zwangerschap. Probeer de inname van cafeïne te beperken door cafeïnevrije koffie en frisdranken te drinken.

Breng een bezoek aan de tandarts

Bacteriële infecties op het tandvlees kunnen leiden tot te vroeg geboren baby’s en een te laag geboortegewicht. Hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen er voor zorgen dat je gevoeliger bent voor tandvleesontstekingen.

Onderzoek je familiegeschiedenis op medisch vlak

Het is altijd goed om te weten of er eventueel erfelijke ziektes of afwijkingen in jouw familie en die van je partner voorkomen. Zo kunnen dokters hier eventueel van in het begin van de zwangerschap rekening mee houden en de nodige tests doen.

Dit zijn enkele dingen waar je op kan letten om het zwanger worden te vergemakkelijken en om een gezonde zwangerschap tegemoet te gaan.

Dit bericht is gepost op 13 juni 2007 om 10:10 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Waarom cholesterol verlagen?
Viagra helpt tegen Jetlag