Wat is flauwvallen en hoe voorkom je het?

De wetenschappelijke benaming voor wat in de volksmond ‘flauwvallen’ wordt genoemd is syncope. Syncope wordt veroorzaakt door een daling van de bloeddruk, waardoor de bloedtoevoer naar de hersenen sterk vermindert. De hersenen krijgen te weinig bloed toegevoerd en bijgevolg ook te weinig zuurstof. Daardoor verliest de desbetreffende persoon het bewustzijn en stuikt hij in elkaar. Door die reactie van je lichaam komen het hoofd en het hart op dezelfde hoogte te liggen, waardoor het hart het bloed niet meer omhoog hoeft te pompen. Als de bloedtoevoer terug hersteld is, komt de persoon terug bij bewustzijn.

Oorzaken

Flauwvallen kan verschillende oorzaken hebben:

1. Een van de belangrijke factoren is erfelijkheid. Vaak zal iemand die vaak last heeft van bewustzijnsstoornissen in zijn familie een familielid hebben met hetzelfde probleem.
2. Een andere factor die meespeelt, is de leeftijd. Kinderen en jonge mensen zijn meer geneigd tot flauwvallen dan oudere mensen. Kinderen die snel groeien krijgen bovendien vaak te maken met circulatiestoornissen. Het bloed levert dan niet meer genoeg zuurstof aan de hersenen. Bij het ouder worden neemt het flauwvallen af of verdwijnt het zelfs volledig.
3. Een derde oorzaak voor syncope kan een sterke emotionele ervaring zijn: iets dat je erg schokt, een angstaanval,… Maar ook zware pijn kan tot flauwvallen leiden.
4. Flauwvallen kan ook wel eens voorkomen bij personen die lang in een bepaalde houding moeten rechtstaan.
5. Er zijn ook factoren die flauwvallen sterk in de hand werken, zoals slaapgebrek, stress, een ondermaatse fysieke conditie, slechte luchtcirculatie, zouttekort, suikertekort en overmatig gebruik van producten als nicotine of cafeïne.

Symptomen

Symptomen voor bewustzijnsverlies zijn misselijkheid, zweten, schemering voor je ogen en bleek worden. Hierna val je flauw en ben je even bewusteloos. In het begin kan het zijn dat je ledematen nog wat naschokken. Als je na een aantal seconden weer bij bewustzijn komt, voel je je slapjes.

Flauwvallen voorkomen

Ben je gevoelig voor flauwvallen, houd dan rekening met een aantal factoren. Voldoende slaap en rust, een goede conditie en weinig stress hebben, zijn erg belangrijk. Let best ook op je voeding, met voldoende zout en suiker, en weinig cafeïne, alcohol en nicotine.

Heb je het gevoel dat je je bewustzijn gaat verliezen, blijf dan kalm en zoek afleiding. Zet je ergens neer in een omgeving met veel zuurstof. Oefeningen als het kruisen van de benen of hurken kunnen de bloeddruk doen stijgen.

Wat doen?

Valt er iemand flauw in je omgeving, leg hem of haar dan plat neer, met de benen omhoog. Zorg ervoor dat de persoon zich in een goed verluchte omgeving bevindt. Laat hem of haar zeker niets drinken als hij/ zij nog niet helemaal bij bewustzijn is! Zo kan hij zich namelijk verslikken.

Dit bericht is gepost op 30 July 2007 om 4:26 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.