Vet belemmert antikanker-effect vitamine C

Volgens een onderzoek aan de Universiteit van Glasgow werkt vitamine C (ascorbinezuur) in de maag mogelijke veroorzakers van kanker tegen. Die schadelijke componenten ontstaan uit de mix van van speeksel en voedsel met maagzuur. Maar vet werkt deze eigenschap van vitamine C dan weer tegen. Bij toevoeging van vet kon het ascorbinezuur de kankerveroorzakende componenten niet meer omzetten in veilige stoffen.

Nitriet, een component van speeksel, omgezet uit het nitraat in onze voeding, zou volgens de onderzoekers maagkanker veroorzaken. In de zure maag wordt nitriet omgezet in componenten die andere chemicaliën uit de maag omzetten in N-nitrosocomponenten. Die laatste zijn kankerverwekkend. Antioxidanten zoals vitamine C beschermen het lichaam door nitriet om te zetten in nitrietoxide. Vet doet die positieve omzetting volledig teniet. De onderzoekers zeggen dat deze resultaten op een link tussen maagkanker en een vetrijk dieet wijzen.

Het vet belemmert niet alle antioxidanten. Beta-caroteen bijvoorbeeld, wordt niet tegengewerkt. Maar volg best een afwisselend dieet met niet teveel vet en veel vitamine C.

Dit bericht is gepost op 2 augustus 2007 om 4:10 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Overgewicht riskant voor prostaatkanker
Hersenschade door chirurgisch gewichtsverlies