Hoe bereid je een zwangerschap voor?

Je begint stilletjes aan aan kindjes te beginnen denken. Maar voor je halsoverkop probeert zwanger te worden, kun je beter even kalm aan doen en je levensstijl aanpassen. Zo maak je de meeste kans op een gezonde zwangerschap én baby.

1. Blijf van de drugs en sigaretten

Drugs en sigaretten zijn nooit gezond, maar daarbij komt nog dat de schadelijke stoffen een hele tijd in je lichaam kunnen blijven. Sigaretten en drugs werken een laag geboortegewicht, miskramen en premature geboortes in de hand. Over het algemeen hebben ze ook, net als alcohol, een nadelig effect op de vruchtbaarheid.

2. Drink niet teveel koffie

Als je teveel cafeïne binnenkrijgt, kun je niet genoeg ijzer opnemen, en daar heb je veel van nodig tijdens je zwangerschap. Drink dus minder koffie, thee en cola. Je kunt ook overschakelen naar de cafeïnevrije varianten. Melk bevat veel calcium, wat goed is voor de beenderen.

3. Krijg voldoende foliumzuur binnen

Per dag zou je ten minste 400 microgram foliumzuur naar binnen moeten krijgen. Begin minstens een maand op voorhand met dit dieet. Het risico op ruggenmergdefecten wordt zo tot 70 procent verlaagd. Je baby heeft zo ook minder kans op een aandoening als spina bifida (open rug). Vraag naar foliumzuursupplementen in je apotheek.

4. Breng een bezoekje aan de tandarts

Periodontale ziekte is een bacteriële infectie op het tandvlees, die kan leiden tot een te laag geboortegewicht en premature geboortes. Tijdens je zwangerschap ben je loop je deze aandoening gemakkelijker op. Je tandvlees reageert door het verhoogde progesteron- en oestrogeengehalte anders op de bacteriën in je mond. Dat kan leiden tot gezwollen en bloedend tandvlees.

5. Check de medische achtergrond van je familie

Ga op voorhand na of er bepaalde ziektes of aandoeningen eigen zijn aan je familie: ontwikkelingsstoornissen, genetische of chromosomale stoornissen (syndroom van Down, ziekte van Tay-Sachs,…).

6. Bereken je ovulatiedatum

Als je zwanger wilt worden, is het belangrijk te weten wanneer je ovuleert. In de apotheek kun je ovulatietesten kopen die je exact weten te zeggen wanneer je vruchtbaar bent.

Dit bericht is gepost op 6 augustus 2007 om 5:04 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Griepvirus veroorzaakt hartaanvallen
Op reis met een allergie