Bescherm je keuken tegen voedselvergiftiging

Een voedselvergiftiging, niemand maakt het graag mee. Over het algemeen letten mensen steeds meer op, behalve op een plaats: hun eigen keuken. Een vierde van de slachtoffers van voedselvergiftiging krijgt dit van een zelfbereide maaltijd. “Volgens onderzoek letten mensen niet zo goed op met voedsel als ze eigenlijk moeten”, aldus Janet B. Anderson, professor in de Voedingsleer aan de Universiteit van Utah. Hieronder volgen enkele tips om je eigen keuken proper te houden.

Was je handen

Niet alleen voordat je begint met koken, maar ook tijdens het koken moet je je handen meerdere keren wassen. Eigenlijk moet je je handen iedere keer als je een nieuw ingrediënt gebruikt, onder de kraan steken. Dit moet je zeker doen als je wisselt tussen vlees en andere verse producten!

Was je voedsel

Je voedsel wassen voor je het wegzet in de koelkast is niet voldoende. De vochtige koelkast is voor bacteriën en microben immers een ideale omgeving om zich voort te plannen. Voordat je ze bereid, kun je groenten en andere verse ingrediënten best even wassen. De buitenlaag van sla of kool gooi je best weg, die geeft het meeste risico op besmetting.

Spoel al je fruit af

Fruit wassen voor consumptie doen de meeste mensen wel, maar meestal blijft het enkel bij fruit met een eetbare schil (appels, peren). Maar wat velen niet weten, is dat oneetbare fruitschillen (meloen, banaan) net zo gevaarlijk zijn. Als je met een mes in de schil snijdt, kunnen er bacteriën op het fruit terechtkomen. Houd het stuk fruit dus enkele ogenblikken onder de kraan, borstel het af en steek je borsteltje vervolgens in de vaat.

Maak voorzichtig schoon

Je keuken schoonmaken terwijl je kookt is een goed idee. Maar ook hierbij moet je de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen! Wees vooral voorzichtig met de vaatdoek. Een vaatdoek kun je best enkel gebruiken om je eigen propere handen te drogen, met papieren doekjes en een desinfecteermiddel krijg je jet aanrecht en de snijplanken proper. Rauw vlees leg je best meteen op een bord, leg het niet zo op het aanrecht of de tafel.

Laat eten niet op het fornuis staan

Bacteriën kunnen overleven tussen 5 en 57°C. Laat je het voedsel op het vuur staan sudderen voor iemand die nog later moet eten, dan neem je een groot risico. Ook een maaltijd die niet koud stond terug opwarmen, is riskant. Terwijl het voedsel er stond, kunnen zich toxines vormen die immuun zijn voor de hitte.

Stel de temperatuur van de koelkast goed af

Van de temperatuur van je koelkast kun je nooit zeker zijn, tenzij je het zelf test. Koop een thermometer en bevestig die in je koelkast. Controleer de temperatuur eenmaal in de maand en stel hem juist af.

Laat je vlees lang genoeg bakken

Dat vlees al bruin is betekent niet meteen dat het ook al gaar is. Of je vlees genoeg doorbakken is controleer je best door de temperatuur op te nemen. Als de thermometer die je in het midden van het vlees steekt een temperatuur van meer dan 70°C aangeeft, is het in orde.

Dit bericht is gepost op 7 augustus 2007 om 5:21 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Gezonde fabeltjes
Voorkom ziektes op reis