Hoe herken je artritis?

Zoveel pijn dat je amper kunt bewegen? Een verbrand gevoel in je gewrichten, stijfheid, roodheid,… Ook de duizenden artritispatiënten in ons land maken dit dagelijks mee.

Artritis is eigenlijk een ontsteking van de gewrichten. De term overdekt meer dan 100 reumatische aandoeningen, maar ook aandoeningen die stijve, pijnlijke of gezwollen gewrichten veroorzaken. Het kraakbeen van de gewrichten kan door artritis ernstig worden aangetast, wat op termijn gaat leiden tot instabiliteit, zwakheid van de gewrichten en vervormingen. Vaak kan de patiënt na een tijd niet langer voor de hand liggende, alledaagse taken alleen uivoeren. De aandoening kan bij iedereen optreden, ongeacht de leeftijd. Het vaakst worden beenderen, gewrichten, organen en huid aangetast. Sommige vormen, zoals tendonitis, bursitis, reumatoïde artritis en polymyalgia reumatica brengen ontstekingen met zich mee.

Artritissymptomen komen meestal voor in de spieren en benen, maar de artritis kan ook het hele lichaam schade berokkenen. Alle organen kunnen aangetast worden, zelfs nieren, longen, huid, hart of bloedvaten. Als de ontsteking bij reumatoïde artritis zich verspreidt, kan dat leiden tot hartfalen.

Over de precieze oorzaak van artritis tast men nog in het duister, maar de risicofactoren zijn wel al gekend. Ten eerste is er de genetische factor. In welke mate die factor meespeelt en artritis dus overgeërfd wordt, weet men nog niet. Een tweede risicofactor is de leeftijd: hoe ouder je bent, hoe meer risico je loopt op de ziekte. Een derde factor is gewicht. Wie minder weegt, belast de spieren minder, wat het risico op gewrichtsaandoeningen al verkleint. Als je een job hebt die veel inspanningen van je lichaam vraagt of waarbij je vaak dezelfde beweging moet maken, loop je ook meer kans op de ziekte. Hetzelfde geldt voor sporten, waarmee je je lichaam ook kunt forceren. De laatste factor is een ziekte of infectie in de gewrichten, die zeker tot een aandoening als artritis kan leiden.

Als je artritispatiënt bent, overreageert je immuunsysteem, waardoor je gewrichten ontsteken en opzwellen. Er is nog geen goede behandeling voor de aandoening. Het enige dat je kunt doen is de symptomen proberen te onderdrukken. Als je de ontsteking verzorgt, zal de patiënt minder pijn hebben. Buiten medicijnen nemen, zijn ook een dieet van fruit, groenten en granen, lichaamsbeweging, veel rust en weinig suikers, vet en zout eten aan te bevelen.

Dit bericht is gepost op 7 August 2007 om 3:01 pm uur en is geplaatst in ouder worden, spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.