Hoe bereid je je mentaal voor op een dieet?

Diëten: bijna niemand hoort het woord graag. Vaak is een dieet gedoemd te mislukken. Een gebrek aan motivatie, te weinig uithoudingsvermogen, de resultaten laten op zich wachten, je hebt teveel honger. Er zijn veel en uiteenlopende redenen voor het mislukken van een dieet. Hieronder vind je enkele tips om je mentaal voor te bereiden op een dieet en goed van start te gaan.

1. Ken je doelen

Denk voor je begint met een dieet na over hoeveel gewicht je eigenlijk kwijt wilt spelen. Lijd je echt aan overgewicht, praat dan eens met een arts of een specialist over wat een normaal gewicht zou zijn voor jou. Weeg je maar iets teveel, stel jezelf dan een acceptabel en haalbaar doel voor ogen.

2. Wees bewust van je persoonlijke eetgewoonten

Iedereen gaat op een andere manier om met eten. Het is dus erg belangrijk op voorhand al te begrijpen hoe je persoonlijkheid in elkaar zit. Ben jij eerder een impulsieve eter, die zich van het ene op het andere manier kan laten verleiden tot een ijsje of een zakje chips? Probeer er dan voor te zorgen dat die lekkernijen het huis uit zijn. Misschien ben je wel een onbewuste eter, die als die voor tv zit onbewust in de kom borrelnootjes graait. Of je bent een angstige of depressieve eter die eet om zijn problemen te vergeten… Leer op voorhand je zwakten kennen zodat je risicosituaties beter kunt inschatten!

3. Diëten gaat niet zonder lichaamsbeweging.

Alleen een combinatie van diëten en lichaamsbeweging zal uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies. Bepaal op voorhand welk soort lichaamsbeweging het beste bij je past en wanneer en hoe je zal sporten. Stel een planning op en maak het jezelf zo leuk mogelijk.

4. Weet waarom je het doet

Om van je dieet een succes te maken, moet je op voorhand goed weten waarom je precies wilt afslanken. Wil je zelf gewicht verliezen of dwingt je omgeving je ertoe? Stel jezelf op voorhand volgende vragen:

Ben ik er klaar voor?
Komt mijn motivatie uit mezelf?
Kan ik om met eventuele tegenslagen of gebrek aan vooruitgang?
Kan ik me op dit moment volledig focussen op gewicht verliezen?

Dit bericht is gepost op 21 augustus 2007 om 5:50 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Hoe krijg je gespierde, slanke benen?
Maak van je dieet een succes