Word je ziek van zuivel?

Zuivelproducten hebben veel goede eigenschappen, waaronder een kalmerende invloed op de spijsvertering. Toch hoor je ook steeds vaker dat zuivel schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Wat zou daar nu van kloppen?

Uit onderzoek is gebleken dat mannen in landen waar de dagelijkse zuivelconsumptie erg hoog ligt, meer risico lopen om te sterven aan prostaatkanker. Uit een studie van 1977 bleek reeds dat West-Europese mannen tien keer meer risico liepen om te sterven aan prostaatkanker dan Aziatische mannen, die doorgaans minder zuivelproducten consumeren.  Of dit te wijten is aan de zuivelproducten zelf of aan de groeihormonen waarmee de koeien gevoederd worden, blijft nog de vraag.

Tegenwoordig produceert de gemiddelde koe bijna driemaal zoveel melk als 50 jaar geleden. Deze toename is te danken of te wijten aan het gebruik van antibiotica, geneesmiddelen en hormonen als rBGH (Bovine Growth Hormone). Dat groeihormoon kan infecties veroorzaken, waardoor het melkvee behandeld moet worden met antibiotica. Uiteindelijk belanden de stoffen en pesticiden die de dieren in zich krijgen op ons bord.

Het National Institute of Health deed in 1995 onderzoek naar de gevolgen van de behandeling van melkvee met rBGH en het bestanddeel IGF-1 (insuline-like growth factor-1) in het bijzonder. Hieruit bleek IGF-1 kankers bij kinderen en de groei van tumoren bij longkanker, melanoom, borstkanker, prostaatkanker en pancreaskanker in de hand werkt. Verschillende andere onderzoeken bevestigden deze uitkomst. Het bestanddeel IGF-1 leidt tot de groei van kankers. Bij prostaatkanker wordt dit effect nog groter dan bij andere kankers. Mannen met een IGF-1 gehalte van 300 tot 500 mg. in hun lichaam lopen vier keer meer risico op de ontwikkeling van prostaatkanker dan mannen met een gehalte van 100 à 185 mg. De Europese Unie verbood ondertussen het gebruik van rBGH.

Niet alleen de hormonen die het melkvee toegediend krijgen vormen een risicofactor, ook de natuurlijke bestanddelen van de zuivelproducten kunnen ziekte veroorzaken. Caseïne is een moeilijk afbreekbaar eiwit in melk, kaas, boter, room en andere producten. Dit kan zich ophopen in het bovenste gedeelte van de darm. Bij zo’n ophoping kunnen er toxines vrijkomen, die op hun beurt leiden tot een verzwakking van de pancreas, de galblaas en het spijsverteringsstelsel.

Lactose-intolerantie is de naam voor een overgevoelige reactie op zuivelproducten en melk. Mensen die lijden aan lactose-intolerantie kunnen problemen hebben met het verteren van zuivelproducten en melk. Ongeveer 15% van de mensen lijdt aan echte lactose-intolerantie, 75% heeft een bepaalde vorm van lactose-intolerantie.

Zuivelproducten kunnen de oorzaak zijn van de vorming van nier- en/of galblaasstenen. Verder kunnen ze in bepaalde, extreme gevallen vaginale afscheiding, baarmoederhalskanker, cysten in de eierstokken, en onvruchtbaarheid in de hand werken.

Dit bericht is gepost op 21 augustus 2007 om 2:54 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Lifestyle fitness: fitness voor iedereen
Fitness om snel vet te verbranden