Maak van je dieet een succes

Iedereen weet wel hoe je moet gewicht verliest: minder en gezonder eten en meer sporten. Klinkt gemakkelijk, maar in de praktijk blijkt het voor velen onder ons al heel wat moeilijker. Hieronder vind je 15 tips om van je dieet een succes te maken.

1. Drink veel water of andere caloriearme drankjes

Mensen verwarren dorst vaak met honger. Niet zo praktisch, want misschien krijg je wel veel extra calorieën binnen als je eigenlijk een goed vol glas water nodig hebt. Houd je echt niet van water, voeg er dan een klein beetje vruchtensap aan toe. Je kunt ook altijd een lekkere kop thee maken (citroen, mango, perzik). Thee heeft veel smaak maar bevat bijna geen calorieën.

2. Vraag je af of je echt honger hebt

Als je zin hebt om te eten, ga dan na of je lichaam ook hongersignalen uitzendt. Honger is namelijk een signaal van je lichaam dat je vertelt dat je brandstof nodig hebt. Als je gegeten hebt zou je je dus beter moeten voelen, niet opgezwollen, volgepropt of moe. Je maag is immers maar zo groot als een vuist, dus meer dan een handvol voedsel heb je niet nodig om hem te vullen. Eet dus aanvaardbare porties en leer hongersymptomen beter herkennen!

3. Eet niet teveel nachtelijke snacks

’s Avonds, wanneer je eindelijk kunt neerploffen op de zetel en relaxen, is het risico op ondoordacht eten het grootst. Je eet zonder dat je honger hebt, eerder uit gewoonte. Stel op voorhand een uur vast waarop de keuken voor de rest van de avond verboden terrein wordt. En als je dan toch zin krijgt in iets, neem dan een snack met weinig calorieën, zoals een dieetkoekje, een kop thee of een wortel.

4. Denk na over welk voedsel je aan je dieet toe kunt voegen!

Focus je aandacht in de eerste plaats op de 5 tot 9 porties fruit en groenten die je iedere dag naar binnen zou moeten spelen. Als je deze toevoegt aan je dieet, zul je veel vezels binnenkrijgen, maar zul je ook minder snel een gevoel van honger ervaren. Bovendien haal je uit fruit en groenten heel wat voordelen voor de gezondheid. Een tip om meer groenten te eten is ze in een maaltijd te verwerken in plaats van ze apart te serveren: soep, stoofpotjes of risotto.

5. Geniet van je favoriete voedsel

Het heeft geen zin je favoriete voedsel helemaal van de lijst te schrappen. Spring er gewoon slim mee om. Koop een kleine portie snoepjes in plaats van een hele zak, neem een koekje in plaats van een hele doos. Geniet van je lievelingsgerechten, maar geniet met mate.

6. Zondig enkel buitenshuis

Niemand is perfect, dus het kan zeker wel eens voorkomen dat je zin krijgt in een kleine traktatie of een toetje. Niet zo’n ramp, maar zorg dan wel dat je het buitenshuis consumeert. Ga even naar de ijssalon bij je in de buurt, doe een terrasje met vrienden of familie, maar haal zeker niet de verleidingen in huis. Zorg er op voorhand voor dat je huis volgestouwd ligt met vers fruit. Als je zin hebt in een toetje kun je hier altijd je toevlucht toe zoeken.

7. Consumeer bij iedere maaltijd proteïnen

Proteïnen laten je meer voldaan voelen dan koolhydraten en vetten. Diëten met veel proteïnen en koolhydraten, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging, zijn vaak erg succesvol. De inname van proteïnen helpt bij het creëren van spiermassa en dus ook bij het verbranden van vetten. Gezonde bronnen van proteïnen zijn yoghurt, kaas, noten en bonen.

8. Eet verschillende minimaaltijden per dag

Als je minder calorieën eet dan je verbrandt, verlies je gewicht. Maar als je voortdurend hongerig bent kan het moeilijk zijn om minder calorieën te eten. Als je je maaltijden opsplitst in kleinere maaltijden kun je je hongergevoel beter onder controle houden. Eet je normaal gezien drie keer per dag, splits die dan op in zes kleine maaltijden of snacks. Eet zoveel mogelijk vroeg op de dag.

9. Kruid je maaltijd

Voeg kruiden toe aan je maaltijden, om ze beter te doen smaken. Zo stimuleer je je smaakpapillen en zul je uiteindelijk minder eten.

10. Sla gezonde kant-en-klare maaltijden in

Soms heb je ook wel eens geen tijd om te koken. sla dus gezonde diepvries- en kant-en-klare maaltijden in, zodat je je niet laat verleiden door diepvriesmaaltijden of frieten van de frituur. Enkele tips: diepvriesgroenten, voorgewassen groenten (sla, geraspte wortels,…), tomatenstukken in blik, volkorenbroodjes voor pita, voorgekookte kippenborst, zakjes met wokmengelingen, bruine snelkookrijst, …

11. Bestel kleine porties

Als je een broodje gaat kopen, kies dan voor het kleine formaat. Hetzelfde geldt voor maaltijden op restaurant. Zo houd je de porties onder controle en zul je wennen aan kleinere hoeveelheden. Een aanrader is ook om zelf kleinere borden te gebruiken. Zo lijken de porties groter.

12. Volg de seizoenen

Fruit en groenten hebben doorgaans meer smaak als je ze in hun eigen seizoen consumeert. En bovendien zijn ze dan een stuk goedkoper! Typisch voor de zomer zijn aardbeien, perziken, nectarines, kersen en ananas. Typisch voor de winter zijn onder meer zuurkool, spruitjes, winterpenen, prei, knolselder en schorseneren.

13. Eet minder groenten

Als je minder pasta en brood eet en deze vervangt door groenten, zul je daar zeker het verschil van merken. Als je een kop pasta vervangt door een kop groenten betekent dit al gauw 100 à 200 calorieën minder.

14. Reageer je stress af op andere manieren

Vaak gaan mensen eten omdat ze hun emoties niet te baas kunnen of omdat ze teveel stress hebben. Zo’n mensen noemen we emo-eters. Ben jij zo iemand, zoek dan naar andere manieren om met je gevoelens om te gaan: een roman lezen, muziek luisteren, in je dagboek schrijven, yoga, ademhalingsoefeningen, …

15. Sport voldoende

Sporten, niet meteen de favoriet van veel mensen. Gebruik sport en lichaamsbeweging niet om jezelf te straffen omdat je teveel gegeten hebt of omdat je daarna van jezelf weer mag eten. Verplaats je aandacht naar de positieve effecten van sport: je voelt je beter, je slaapt beter, je hebt meer energie, … Maak er een gewoonte van voor het leven!

Dit bericht is gepost op 22 augustus 2007 om 3:56 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: Hoe bereid je je mentaal voor op een dieet?
Moet je echt gewicht verliezen?