De 5 beste manieren om vet te verbranden

Iedereen weet wel dat je om vet te verbranden minder calorieën moet consumeren en meer aan lichaamsbeweging moet doen. Wat de meeste mensen echter niet weten, is hoe het verbranden van vet juist in zijn werk gaat.

Als je begint met een dieetprogramma en aan lichaamsbeweging doet, veronderstel dan niet dat je vetcellen als mist voor de zon verdwijnen. In feite laat de vetcel zijn inhoud los in de bloedstroom, in de vorm van vrije vetzuren. Daardoor worden de vetcellen kleiner en zul je er beter uitzien.

Het aantal vetcellen in ons lichaam is genetisch bepaald. Daardoor komen sommige mensen gemakkelijk aan en hebben zoveel mensen last van vetophoping op hun heupen, achterwerk of andere plaatsen. In deze specifieke gebieden is het aantal vetcellen meer prominent aanwezig. Het aantal vetcellen kan ook niet kleiner worden, ze kunnen alleen inkrimpen. Hier vind je de vijf meest efficiënte manieren om vetcellen te verbranden.

1. Cardiovasculaire oefeningen

Cardiovasculaire oefeningen zijn een uitstekende manier om vet te verbranden. Maar extreme trainingen van twee uur of langer, in de hoop snel vet te verbranden, zijn nergens voor nodig. Vetverbranding is tijdrovend, je zult dus vooral geduldig moeten zijn en doorzettingsvermogen tonen. Als je teveel traint, zul je niet alleen vet verbranden, maar ook spierweefsel.

Als je niet genoeg vet verbrandt, drijf dan de intensiteit van je trainingen op, niet de duur. Een goed onderdeel van cardiovasculaire training is intervaltraining (een paar minuten trage oefeningen afwisselen met een paar minuten intensieve oefeningen). Het voordeel van intervaltraining is dat je training niet zo lang hoeft te duren. Langer dan een halfuur hoeft de training niet te duren, opwarming en stretchen inbegrepen. Het grootste voordeel van deze training is dat je je metabolisme zo gestimuleerd hebt dat je ook de dag na de training calorieën blijft verbranden.

2. Houd je bloedsuikerspiegel onder controle

Vetverbranding begint met je voeding. Als je geen aangepast dieet volgt, zal je geen succes boeken, hoe lang of hoe hard je ook traint. Dit geldt voor iedereen die een dieet- of fitnessprogramma volgt. Je belangrijkste doel zou het controleren van je bloedsuikerspiegel moeten zijn. Om je bloedsuikerspiegel onder controle te houden, moet je proteïnen, koolhydraten en goede vetten innemen. Eet om de twee à drie uur een kleine portie en zorg ervoor dat je niet teveel eet.

3. Krachttraining

Verschillende studies tonen aan dat krachttraining (training met gewichten) nog meer dan cardiovasculaire training ervoor zorgt dat je lichaam voor langere tijd vetten blijft verbranden. Tenzij je aan krachttraining doet, zul je na je twintigste ieder jaar ongeveer 250 gram spieren verliezen en 500 gram vet in de plaats krijgen.

Hoe meer spieren je hebt, hoe sneller je metabolisme werkt. Een halve kilo spieren zorgt ervoor dat je lichaam per dag 18.000 calorieën verbrandt. Krachttraining is dus noodzakelijk. Probeer ongeveer drie keer per week aan krachttraining te doen en de dagen dat je niet traint te rusten. Hoe groter de spiermassa, hoe beter de zuurstofconsumptie van het lichaam ook na de training blijft.

4. De ene calorie is de andere niet

Je hebt waarschijnlijk wel al eens gehoord dat je om vet te verliezen gewoon minder calorieën moet innemen. Maar je kunt niet alle calorieën over een kam scheren. Proteïnen, koolhydraten en het vetgehalte van je lichaam zijn belangrijk. Als je je aan de correcte verhoudingen houdt, kun je je bloedsuikerspiegel onder controle houden, waardoor je meer energie krijgt en vet verliest. Over het algemeen bestaat een goed dieet uit 40 à 50% koolhydraten, 25 à 30% proteïnen en 20 à 30% gezonde vetten. Koolhydraten zijn noodzakelijk voor je energie, en helemaal niet zo schadelijk als je wel eens hoort vertellen. Je moet gewoon aandacht hebben voor de juiste hoeveelheid. Proteïne zorgt voor de aanmaak van spierweefsel, dat op zijn beurt vet verbrandt. Goede vetten houden je hormonenspiegel in evenwicht, maken je sterker en laten je verzadigd voelen.

5. Drink water

Om vet te verbranden, moet je lever opgeslagen vet in energie omzetten. De lever heeft meerdere taken, maar dit is een van de belangrijkste. Helaas moet de lever ook soms het werk van de nieren overnemen, die heel veel water nodig hebben om goed te werken. Als de nieren zonder water te zitten komen, moet de lever het werk van de nieren helemaal alleen doen. De lever kan vet niet zo snel en efficiënt metaboliseren. Als je te weinig water tot je neemt, slaat je lichaam vet op omdat je lever minder goed opgeslagen lichaamvet in energie omzet.

Dit bericht is gepost op 28 August 2007 om 1:43 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.