Restrictieve operaties voor gewichtverlies

Restrictieve operaties zijn de meest voorkomende chirurgische ingrepen met als doel gewichtverlies te bekomen. Bij restrictieve operaties wordt je maag zo verkleind dat je minder kunt eten. Deze operaties moeten alleen de inname van voedsel terugdringen en hebben geen invloed op het spijsverteringssysteem. Dat is meteen het grote verschil met een gastric bypass.

De voedselinname wordt beperkt door de creatie van een klein zakje bovenaan de maag, waar het voedsel uit de slokdarm in terecht komt. In dit zakje past aanvankelijk zo’n 100 gram voedsel, na verloop van tijd wordt dit 200 à 300 gram. De onderste uitgang van het zakje is heel klein. Het voedsel stroomt dus maar traag door en je krijgt sneller een verzadigd gevoel, waardoor je minder eet.

Restrictieve chirurgie ter behandeling van obesitas kan bestaan uit de plaatsing van een maagband (gastric banding) of een gastroplastie (vertical banded gastroplasty). Een gastroplastie is een veelgebruikte restrictieve operatie voor gewichtcontrole. Een band en nietjes worden gebruikt om een maagzakje te maken. Een maagband is een band uit speciaal materiaal die aan het bovenste uiteinde rond de maag geplaatst wordt en zo een maagzakje creëert met een smalle doorgang naar het grote deel van de maag.
Beide operaties houden enkele risico’s in:

  • Erosie van de band of breken van de nietjeslijn die het maagzakje creëert
  • Lekken van de maagsappen in de buikholte (waarna een spoedoperatie nodig is).
  • Een klein aantal mensen loopt tijdens de chirurgie een infectie op of sterft ten gevolge van complicaties.

Na de restrictieve chirurgie, kun je meestal maar een halve kop voedsel binnenwerken zonder je ongemakkelijk te voelen of misselijk te worden. Je mag maar een beperkte hoeveelheid vloeistof tot je nemen. Best zorg je ervoor dat er in je maaltijden geen vloeistoffen inbegrepen zijn. De nieuwe maag is immers niet groot genoeg om vloeistof en voedsel tegelijkertijd aan te kunnen. Je moet heel goed op je voedsel kauwen. De meeste mensen kunnen geen grote maaltijden meer eten. daardoor moeten ze iedere dag zo’n 8 à 10 kleine maaltijden eten om genoeg voedingstoffen binnen te krijgen.

Dit bericht is gepost op 29 August 2007 om 5:13 pm uur en is geplaatst in afslanken en diëten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.