Hoe krijg je rugpijn en wat kun je ertegen doen?

Het belangrijkste onderdeel van de rug is de ruggengraat of wervelkolom. De wervelkolom heeft een complexe en fijne structuur, die uit 33 smalle botten bestaat die we wervels noemen. Tussen iedere wervel zit een tussenwervelschijf die als schokdemper dient. Die is gemaakt van een geleiachtige substantie en wordt beschermd door een ruwering van vezelig kraakbeen. De ruggengraat wordt gesteund door rugspieren, ligamenten, zenuwen en pezen.

Oorzaken van rugpijn

Omdat de wervelkolom zo complex is, is de ware oorzaak van rugpijn vaak moeilijk te achterhalen. De meest voorkomende oorzaak is een verkramping van de rugspieren. Dat kan het gevolg zijn van een zware inspanning of een reactie op een repetitieve overbelasting.

De spier is dus beschadigd of geïrriteerd en gaat zich verkrampen om de rest van de rug te beschermen tegen verder letsel. Dit kan erg pijnlijk zijn en leiden tot een spierverrekking als er druk wordt uitgeoefend. Andere vormen van rugpijn zijn artritis, breuken en infecties. Volgens veel experts is rugpijn nog vaker het gevolg van een emotionele schok dan van een fysiek probleem.

Ergere vormen van rugpijn zijn rughernia of hernia van de tussenwervelschijf of een degeneratieve ziekte van de wervelkolom, maar deze komen minder vaak voor. De onderrug is meer geneigd tot letsels. Dat gedeelte draagt immers het hele gewicht van het bovenlichaam en wordt meer gedraaid en gebogen dan andere lichaamsdelen.

De laatste jaren neemt het aantal mensen dat met rugpijn kampt steeds toe. Volgens specialisten zit onze moderne, sedentaire levensstijl daar zeker voor iets tussen. Te lang dezelfde houding aannemen (bijvoorbeeld als je aan de computer zit) is helemaal niet goed voor de wervelkolom. Comfortabele zetels lijk aantrekkelijk, maar stimuleren vaak een slechte zithouding.

Wat kun je doen?

In de meeste gevallen kun je rugpijn niet behandelen, je kunt enkel de pijn verzachten, bijvoorbeeld door een aspirine te nemen. Behandelingen die ook kunnen helpen en zeker geen kwaad doen zijn fysiotherapie, massage, hydrotherapie en hittetherapie.

Hoe kun je rugpijn voorkomen?

Tips om rugpijn te voorkomen:

  • Je kunt het risico dat je rugpijn krijgt aanzienlijk verkleinen. De ruggengraat is gebogen in een s-vorm. Je kunt dus best proberen deze houding zoveel mogelijk aan te nemen. Bepaalde taken, zoals zware dingen optillen, brengen een verhoogd risico met zich mee. Werk aan je lichaamshouding.
  • Je kunt je rugspieren trainen door regelmatig oefeningen te doen. Zorg ervoor dat je een gezond gewicht hebt en niet teveel bijkomt.
  • Het is erg belangrijk dat je een goede matras hebt die het lichaam ondersteunt als je slaapt.

Dit bericht is gepost op 3 September 2007 om 5:37 pm uur en is geplaatst in spieren en gewrichten.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.