Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ernstige leverinfectie. Men vermoedt dat de aandoening de voornaamste oorzaak is van leverkanker. Wereldwijd sterven er jaarlijks een miljoen mensen ten gevolge van de ziekte. Twee miljard mensen zijn met het virus besmet.

Oorzaken

De ziekte wordt veroorzaakt door het hepatitis B-virus. Dat virus valt de lever aan. Het virus wordt overgedragen door bloed en lichaamssappen die bloed bevatten. Die besmetting kan gebeuren via direct contact met bloed, onbeschermde seks en onvoorzichtige inname van drugs. Een zwangere vrouw kan de ziekte bij de bevalling ook overdragen aan de baby.

Toch is het virus niet altijd gevaarlijk. Ongeveer een derde van de wereldbevolking zou namelijk besmet zijn met HBV. Maar de helft ontwikkelt nooit de symptomen die eigen zijn aan hepatitis B. Ongeveer een op 9 mensen die besmet zijn zullen uiteindelijk het virus uit hun lichaam verwijderen. Maar 5 tot 10% van de patiënten worden chronische drager van hepatitis B, vaak zonder dat ze het zelf weten.

Symptomen

Het virus kan een hoop lichamelijke last veroorzaken, van koorts over vermoeidheid, spier- en gewrichtspijn, verlies van de eetlust, misselijkheid en braken.

Chronische dragers van het virus hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van leverziektes als levercirrose of leverkanker omdat het hepatitis B-virus de lever aanvalt.

Ongeveer 1% van de mensen die besmet zijn, ontwikkelen een extreme vorm van de ziekte: acute fulminante hepatitis. Deze aandoening kan dodelijk zijn als het niet snel behandeld wordt. patiënten kunnen ten onder gaan aan vermoeidheid, een gele verkleuring van de huid en het oogbindvlies hebben en een gezwel in de onderbuik ontwikkelen.

Behandelingen

Er bestaan verschillende medicinale behandelingen voor hepatitis B. Patiënten kunnen ingeënt worden met de medicijnen interferon en ribavirine. Zo’n behandeling duurt vier maanden. Chronische patiënten bij wie de lever niet meer goed werkt, kunnen uiteindelijk een levertransplantatie nodig hebben.

Voorkomen is beter dan genezen!

Laat je inenten met het hepatitis B-vaccin, dan ben je meestal je hele leven lang beschermd. Wees vooral op je hoede als je naar een ver of een vreemd land gaat!

Dit bericht is gepost op 4 september 2007 om 4:07 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Hoe herken je autisme?
Wat veroorzaakt een bloedneus?