Wat veroorzaakt een bloedneus?

Wie heeft er nu nog nooit een bloedneus gehad? Meestal zijn bloedneuzen vrij onschuldig, maar soms kunnen ze ook duiden op een ernstig onderliggend probleem. Meestal heb je voor een bloedneus geen behandeling van de dokter nodig, maar kun je het zelf thuis oplossen.

De meeste neusbloedingen beginnen in het neustussenschot, de halfharde wand die de twee neuskanalen van elkaar scheidt. Dit neustussenschot of, met een mooi woord, septum nasi, bevat bloedvaatjes die gemakkelijk breken bij bijvoorbeeld een slag of stoot op de neus, het te hard snuiten van de neus, neuspeuteren,… . Dit type bloedneus komt vooraan in de neus voor en het bloed loopt uit de neus. Het bloeden kan aan een kant van de neus voorkomen (epistaxis) of aan twee kanten (tweezijdige epistaxis).

Zeldzamer zijn de bloedneuzen die achter in de neus voorkomen. In dit geval vloeit het bloed naar de keel, zelfs als de persoon zit of staat. Dit type bloedneus heeft meteen medische verzorging nodig.

Oorzaak

Bloedneuzen worden dus meestal veroorzaakt door een gesprongen bloedvaatje. Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat de binnenkant van de neus is uitgedroogd. Dat kan te wijten zijn aan een droog klimaat of een verwarmde binnenlucht, waardoor de de neusmembranen uitdrogen en er harde korstjes ontstaan die kunnen prikken en beginnen bloeden.

Andere oorzaken
van bloedneuzen zijn verkoudheden, allergieën, medicatie, een calciumtekort. Een bloedneus kan ook voorkomen als je je erg hoog bevindt. In uitzonderlijke gevallen kan een bloedneus wijzen op een bloedziekte, kanker, hoge bloeddruk of een aandoening van de slagaders.

Neusbloedingen zijn ook de meest voorkomende klacht bij patiënten met de Ziekte van Rendu-Osler-Weber, een erfelijke aandoening. Hierbij ontstaan er directe verbindingen tussen de aders en de slagaders.

Behandeling

Mensen met lage neusbloedingen kunnen best rechtop gaan zitten en de neusvleugels 10 minuten lang hard samenknijpen. Je kunt een ijszak tegen je neus of wangen leggen. Kijk dan of je neus nog steeds aan het bloeden is. is dat niet het geval, druk je neusvleugels dan nog eens 10 minuten samen.

Als de neusbloedingen veroorzaakt werden door uitdroging, adem dan stoomlucht in. Als het bloeden gestopt is, kun je vaseline in de neus aanbrengen, zodat verdere bloedingen voorkomen worden. Als het bloeden is gestopt, moet je 12 uur lang geen zware fysieke activiteiten ondernemen. Snuit je neus ook niet, want dan wrik je misschien bloedklontertjes los, waarna het bloeden opnieuw begint.

Stopt het bloeden niet na een halfuur, ga dan naar een dokter. Als het bloed in je keel loopt, is het misschien een hoe neusbloeding en moet je zeker naar een dokter gaan. Neem ook contact op met je dokter als meer dan een keer per week last hebt van een bloedneus.

Als je vaak een zware bloedneus hebt, kun je geholpen worden met een cauterisatie, een lichte chirurgische ingreep waarbij weefsels verbrand worden en je neus bijgevolg niet meer gaat bloeden.

Dit bericht is gepost op 4 September 2007 om 4:58 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.