Wanneer en waarom gebruik je noodanticonceptie?

Wanneer je anticonceptie mislukt is of je het vergeten bent, kun je de kans op een eventuele zwangerschap nog verkleinen door je toevlucht te zoeken tot noodanticonceptie. Onder noodanticonceptie verstaan we: de noodpil (morning-afterpil) of het noodspiraal.

Wanneer nodig?

Noodanticonceptie gebruik je in volgende situaties:

  • Je hebt geen voorbehoedsmiddel gebruikt.
  • Het condoom is gescheurd of er is sperma gemorst in en rond de vagina.
  • Je bent een of meerder pillen vergeten in te nemen.
  • Je bent een dag te laat gestart met een nieuwe pilstrip (pilpauze is maximum 7 dagen).
  • Je hebt moeten braken of had last van zware diarree.
  • Je neemt antibiotica waardoor de werking van de pil minder betrouwbaar wordt.

Noodpil (morning-after pil)

Noodpillen bevatten het hormoon progestageen, een kunstmatig hormoon dat ook in andere anticonceptiepillen zit. Je moet de noodpil binnen de 72 uur na de geslachtsgemeenschap innemen. Er bestaan verpakkingen met een of twee pillen die je samen in moet nemen. Hoe sneller je de pil of pillen inneemt, hoe groter de kans dat ze efficiënt zwangerschap voorkomen. Het hormoon in de pillen kan de eisprong uitstellen of stoppen of voorkomen dat het eitje zich in de baarmoeder nestelt.

Een vrouw die de pillen inneemt, kan haar menstruatie een paar dagen later verwachten. Na de inname van de morning-afterpil moet je je gewone anticonceptiemiddel blijven nemen, in combinatie met een condoom.
Je kunt verschillende keren beroep doen op de noodpil, maar gewone contraceptieve methodes zijn efficiënter. Een noodpil kan meer dan 9 van de 10 zwangerschappen voorkomen.

Je kunt de noodpil zonder voorschrift bij de apotheker verkrijgen. Je betaalt dan ongeveer 10 euro. Voor meisjes jonger dan 21 is de noodpil gratis, mits een voorschrift van de dokter en het tonen van de SIS-kaart. In Nederland is de noodpil zonder recept bij de apotheek of de drogist voor 15 euro verkrijgbaar, of voor 5 euro bij de centra voor anticonceptie , seksualiteit en abortus. Vrouwen onder de 21 kunnen de noodpil vergoed krijgen door hun ziektekostenverzekering, maar dan moeten ze wel eerst een recept halen bij de huisarts.

Nevenwerkingen zijn eerder zeldzaam, zeker ten opzichte van de oudere methodes. Toch kunnen sommige vrouwen last krijgen van hoofdpijn, pijnlijke borsten of buikpijn.

Noodspiraal

Het spiraaltje is een goede vorm van noodanticonceptie, vooral als je te laat bent met het nemen van de noodpil. Het gaat hier om een koperspiraal, dat je moet laten inbrengen door een arts, maar dit kan wel tot zeven dagen na het seksueel contact. Dat koper belet de innesteling van een eventueel bevrucht eicel. Het noodspiraal wordt op dezelfde manier gebruikt als het gewone spiraaltje. Het noodspiraaltje is betrouwbaarder dan de noodpil. Het voorkomt 98% van de zwangerschappen. Het spiraaltje kan alleen ingebracht worden als men er zeker van is dat er geen sprake is van een soa, want een soa kan de baarmoeder aantasten.

De noodspiraal kan terug verwijderd worden tijdens de volgende menstruatie, maar je kunt het ook laten zitten. Na de inbrenging blijft het immers zwangerschappen voorkomen. Er is een klein risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Daarom ga je na drie tot vier weken best nog eens bij de dokter langs voor een check-up.

Noodanticonceptie is niet bedoeld als vervanging van de gewone anticonceptie. Neem het dus echt alleen in geval van nood!

Dit bericht is gepost op 10 September 2007 om 11:56 am uur en is geplaatst in seksualiteit, zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.