Wat is de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme, ook wel Lymeziekte of Lyme-borreliose genoemd, is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de spirogaat (spiraalvormige bacterie) Borrelia burgdorferi.

Oorzaken

Die bacterie wordt meestal overgedragen door een beet van een teek, om precies te zijn de meest in Europa voorkomende soort, de Ixodes rinicus (schapenteek). Ongeveer 10% van de Europese teken is besmet met Borrelia burgdorferi. Teken leven parasitair, ze overleven op het bloed van mensen en andere dieren. Ze leven in bossen, struikgewas en lage bomen. Daar wachten ze tot er een geschikt slachtoffer voorbijkomt. Teken hechten zich vast in de huid en zuigen zich vol bloed. Een tekenbeet is pijnloos, pas na een paar uur begint het te jeuken. Teken kunnen zich overal op het lichaam vasthechten, maar verkiezen de oksels, liezen of knieholtes. Een zwangere vrouw die geïnfecteerd is kan de ziekte overdragen op haar kind.

Symptomen

De weken na de infectie, duiken er allerhande symptomen op, waarvan sommige ernstig. In een eerste fase (ongeveer een week na de infectie) krijg je een rode ring op de plek waar je gebeten bent, de erythema migrans (EM). Deze ring wordt steeds groter. Nadat de vlek verschenen is, krijg je te kampen met andere symptomen: koorts, vermoeidheid, pijn in de gewrichten. Van zodra de bacterie zich over je hele lichaam verspreidt, ondervind je nog andere symptomen, zoals een stijve nek, gezichtsverlamming en tintelingen van de zenuwen.

Maar de ergste symptomen ervaar je pas een hele tijd na de tekenbeet, soms zelfs pas een jaar erna. Deze symptomen kunnen bestaan uit: zware hoofdpijn, zeer pijnlijk artritis, pijn of zwelling in de gewrichten, hartproblemen, geestelijke problemen zoals geheugenverlies, concentratiestoornissen, haaruitval en nog veel meer.

Behandeling

Als je een teek ontdekt, is het risico dat je de ziekte van Lyme krijgt al veel kleiner als je de teek tijdig kunt verwijderen. Gebruik er een pincet voor en trek de teek, die je zo dicht mogelijk bij de huid vastgrijpt, in een beweging naar buiten, zonder ermee te draaien. Maak het wondje dan schoon met een ontsmettend middel. De diagnose van de ziekte wordt gesteld na een laboratoriumtest.

In een vroeg stadium van de ziekte, is het goed mogelijk de ziekte met antibiotica te behandelen. In een later stadium is intraveneuze toediening van de antibiotica vaak noodzakelijk. Een klein aantal mensen blijft ook na de behandeling met antibiotica symptomen vertonen, zoals vermoeidheid, spierpijn en neurocognitieve problemen. Dit syndroom is het Post-Lymesyndroom of de chronische ziekte van Lyme. Het post-Lymesyndroom is niet te behandelen met antibiotica.

Voorkomen

Controleer jezelf regelmatig op tekenbeten, zeker na een natuurwandeling. Wees vooral op je hoede in de periode juni-oktober. Bescherm je met lange mouwen en broekspijpen.

Dit bericht is gepost op 12 september 2007 om 11:45 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat doe je als je baby koorts heeft?
Wat is de menopauze?