Wat is HGH?

Eind jaren ’50 begon men met het gebruik van het menselijk groeihormoon (HGH) om de groei van kinderen die klein bleven te bevorderen. Vroeger werd het hormoon gewonnen uit de hersenen van overleden mensen, maar sinds men ontdekt heeft dat de ontvangers zo besmet werden met de Ziekte van Creutzfeldt-Jakob, een hersenziekte, gebruikt men alleen nog maar kunstmatige HGH.

HGH of somatotropine wordt geproduceerd in de menselijke hypofyse., een klier in het onderste gedeelte van de hersenen. HGH, een proteïneachtige substantie, wordt in korte perioden tijdens de eerste fasen van de slaap afgescheiden.  De hypofyse produceert een heel mensenleven lang menselijk groeihormoon, maar tijdens de jeugd wordt er een grotere hoeveelheid aangemaakt. HGH stimuleert de groei van kinderen en heeft een positieve invloed op het metabolisme.

HGH werd eerst gebruikt om de groei van kleine kinderen te stimuleren. Als zij HGH innamen, kregen ze als volwassene een normale grootte. Nu wordt HGH op veel verschillende manieren gebruikt. Bij AIDS-patiënten kan het bijvoorbeeld de afbraak van spieren tegengaan. Veel atleten en bodybuilders gebruiken het hormoon ter verbetering van hun prestaties. HGH doet de spiermassa en -kracht toenemen. Het menselijk groeihormoon wordt gerekend tot de dopingmiddelen en is voor sporters dus verboden.  HGH wordt gepromoot voor verschillende commerciële toepassingen: als verjongingstherapie, om de haargroei te bevorderen, … Maar veel van die commerciële toepassingen zijn niet wetenschappelijk onderbouwd.

Bij een verhoogde dosis HGH kunnen er neveneffecten optreden: het opzwellen van de zachte weefsels in het lichaam, abnormale groei van de handen, voeten en het gezicht, hoge bloeddruk, verhoogde transpiratie en een overmatige haargroei.

De Ziekte van Creutzfeldt-Jakob werd enkel overgedragen door het HGH dat onttrokken werd uit de hypofyses van overleden personen. De incubatieperiode van Creutzfeldt-Jakob kan oplopen tot 30 jaar, waardoor veel patiënten die het natuurlijke hormoon toegediend kregen, lange tijd niets afwisten van hun besmetting.

Dit bericht is gepost op 13 September 2007 om 9:47 am uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.