Roken en zwangerschap

Volgens onderzoek blijft 30% van de vrouwen doorgaan met roken tijdens hun zwangerschap. Toch is roken heel ongezond voor je ongeboren baby .

Tijdens het roken inhaleer je schadelijke stoffen (nicotine, koolmonoxide en kankerverwerkende stoffen). Deze worden in de bloedstroom opgenomen en bereiken via de placenta en navelstreng de baby. Dit kan een aantal negatieve gevolgen hebben zoals:

• Belemmering van de groei (baby’s van moeders die roken wegen gemiddeld 200 gram minder)
• Nadelige beïnvloeding van de intelligentie
• Verhoging van de kans op miskraam
Complicaties (bijvoorbeeld het loskomen van de placenta)
• Grotere kans op vroeggeboorte
• Grotere kans op wiegendood

Ook passief roken brengt gevaar met zich mee. Wanneer een niet-rokende zwangere vrouw zich in een ruimte bevindt waarin gerookt wordt, inhaleert zij eveneens de schadelijke stoffen. Deze zullen op hun beurt ook de baby bereiken.

Bovendien is het voor vrouwen die roken moeilijker om zwanger te geraken. Uit onderzoek blijkt dat rokende vrouwen er gemiddeld 2 maanden langer over doen om zwanger te geraken dan vrouwen die niet roken.

Het goede nieuws is dat het soms makkelijker is om te stoppen met roken als je zwanger bent. Tijdens de zwangerschap verandert immers je stofwisseling. Hierdoor kan je smaak veranderen en kan een sigaret minder lekker smaken.

Dit bericht is gepost op 9 November 2007 om 12:26 pm uur en is geplaatst in stoppen met roken, zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.