Waarom is het zo moeilijk om te stoppen met roken?

In takbak zit nicotine. Nicotine is een psychotrope stof die inwerkt op de hersenen. Wie geregeld nicotine opneemt, maakt dat hij of zij na verloop van tijd niet meer zonder kan. Deze verslaving is niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

Lichamelijke verslaving

Na een trek van een sigaret veroorzaakt de nicotine na zeven seconden een effect in je hersenen. Het zorgt ervoor dat men zich energiek en ontspannen voelt. Na een uurtje is het nicotinegehalte in het bloed met de helft gedaald. De roker voelt zich steeds meer ongemakkelijk en verlangt naar een sigaret. Als je niet rookt, krijg je ontwenningsverschijnselen zoals hoofdpijn, angst, concentratie- en slaapstoornissen. Hierdoor steken rokers een sigaret op, zelfs als ze er niet eens zin in hebben.

Psychologische verslaving

Rokers gebruiken de sigaret om de spanning te verminderen, zich een houding te geven, met emoties om te gaan of om het gezellig te maken. Ze gaan bepaalde momenten (zoals ‘s morgens, op café, drukke periode,..) associëren met een sigaret. Na verloop van tijd wordt het een gewoonte die moeilijk af te leren is.

Er zijn nog andere factoren die het moeilijk maken om te stoppen met roken. Zo is er de angst om te verdikken of de angst om te mislukken. Ook vinden velen het juiste moment niet om te stoppen.

Dit bericht is gepost op 9 november 2007 om 12:05 pm uur en is geplaatst in stoppen met roken.

Andere interessante artikels: Wat is tbc?
Hoe stoppen met roken?