Diabetes bij kinderen

Als je als ouder ontdekt dat je kind diabetes heeft, komt dit vaak aan als een shock. Diabetes is immers een ziekte die een grote impact heeft, niet alleen op het leven van uw kind maar ook dat van de ouders.

Diabetes bij kinderen is vaak moeilijker om te controleren dan bij volwassenen. Dit komt doordat kinderen vaak een andere levenswijze hebben: ze slapen ’s nachts langer (wat een grotere kans op hypo kan betekenen), ze bewegen veel meer en zijn vaak moeilijke eters. Ook kunnen ze niet altijd duidelijk maken hoe ze zich precies voelen. Bovendien moeten kinderen nog veel groeien waardoor de insulinebehoefte kan veranderen.

Suikerziekte vereist een zeer regelmatig leven. Op tijd eten, op vaste tijdstippen de bloedglucose meten en meestal zeer consequent insuline toedienen vereist een grote discipline. Voor kinderen is het lang niet vanzelfsprekend om hier mee om te gaan.

Ook kan het voor kleine kinderen zeer eng zijn om insuline in te spuiten. Het is belangrijk dat je hier als ouder goed mee omgaat. Oefen eventueel met het inspuiten op een teddybeer. Leg je kind op een eenvoudige wijze uit waarom het belangrijk is dat dit gebeurt.

Ook bij jongeren is diabetes niet altijd even gemakkelijk om mee om te gaan. Een avondje onbezorgd stappen zit er bijvoorbeeld niet in. Er moet op regelmatige tijdstippen gegeten worden en er moet matig worden omgegaan met alcohol.

Het is belangrijk dat de omgeving van het kind goed wordt ingelicht (vriendjes, leerkrachten, familieleden,…). Zo kunnen ze te hulp schieten als het misgaat en kunnen ze het kind helpen om gedisciplineerd met de ziekte om te gaan.

Dit bericht is gepost op 15 november 2007 om 1:27 pm uur en is geplaatst in diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Zwangerschap en diabetes
Welke complicaties kan diabetes veroorzaken op lange termijn?