Zwangerschap en diabetes

Diabetes is tegenwoordig geen belemmering meer om een kind op de wereld te zetten. Het is wel belangrijk dat de toekomstige moeder door deskundigen wordt begeleid.

In de eerste plaats is het belangrijk om je zwangerschap zorgvuldig te plannen. De suikerregulatie rond het tijdstip van de conceptie is enorm belangrijk. Hoe slechter de regulatie, hoe hoger de kans op een aangeboren aandoening bij het kind. Vooral de eerste maanden is een goede regulatie belangrijk. Er kunnen zich dan immers ernstige aandoeningen voordoen in de organen die juist tijdens die eerste maanden worden gevormd (voornamelijk ruggemerg, hersenen en hart).

Wanneer je als diabetespatiënt aan gezinsuitbreiding wil doen, kan je dit best op voorhand met je arts bespreken. Samen kan je de suikerregeling op punt stellen voordat de bevruchting gebeurt. Het extra risico neemt dan wel af, maar het is niet zeker dat het risico vanwege van de diabetes helemaal geweken is.

Na een goede planning is het ook van groot belang dat er een goede opvolging van de diabetes is tijdens de zwangerschap. Een te hoog suikergehalte kan aangeboren stoornissen zoals hartgebreken met zich meebrengen. Als het suikergehalte te hoog is vlak voor de geboorte, kan het kind eveneens met een te hoog suikergehalte worden geboren. Ook is er bij vrouwen met diabetes een verhoogde kans op een te groot en te zwaar kind (macrosomie). Dit leidt tot een hogere frequentie keizersneden bij diabetici.

Er wordt ten zeerste aangeraden aan vrouwen met diabetes om in het ziekenhuis te bevallen. Een continu toezicht is immers vereist. Ook tijdens de zwangerschap moet de bloedsuiker immers nauwkeurig in de gaten worden gehouden.

Kortom, door een goede begeleiding kunnen de extra’s risico’s die diabetes met zich mee brengt verminderd worden. Diabetes is dus geen reden om van een zwangerschap af te zien.

Dit bericht is gepost op 15 november 2007 om 1:24 pm uur en is geplaatst in zwangerschap en baby, diabetes of suikerziekte.

Andere interessante artikels: Wat is cholesterol?
Diabetes bij kinderen