Littekens: afdruk van een wonde

De meeste mensen hebben wel 1 of meerdere littekens. Meestal geeft dit geen problemen. Wanneer een litteken echter groot is of op een duidelijk zichtbare plaats voorkomt, kan dit zeer storend zijn.

Ontstaan

Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een beschadiging door ongeval, operatie of huidaandoening (bijvoorbeeld acne). Wanneer alleen de opperhuid wordt beschadigd, zoals bij oppervlakkige schaafwonden, laat dit meestal geen littekens na. Wanneer ook de lederhuid beschadigd werd, blijft een litteken achter. Een litteken bestaat uit bindweefsel of collageen. Hoe groter de beschadiging, hoe langer het genezingsproces, hoe groter de kans op een zichtbaar litteken.

Soorten littekens

Hypertrofisch litteken
Dit type litteken is rood, dik en ligt verheven op de huid. Het bezorgt de patiënt jeuk en pijn. Een hypertrofisch litteken komt vaak voor bij brandwonden of na het verwijderen van een tattoo.

Keloïd litteken
Dit is een bijzondere soort hypertrofisch litteken, maar dan zeer dik en hard. Dit soort litteken is vaak ook groter dan de oorspronkelijke verwonding.

Atrofisch litteken
Een atrofisch litteken ligt verzonken in de huid en valt ook het minste op. Vooral acne laat atrofische littekens achter.

Welk soort litteken er achterblijft, is afhankelijk van:
Type verwonding: een brandwonde laat een ander litteken achter dan een snijwonde.
Plaats op de huid: littekens op gespierde, beweeglijke lichaamsdelen zoals de rug, zetten gemakkelijk uit en worden dan ook wijder waardoor ze beter te zien zijn.
Aanleg voor het aanmaken van littekens: Afrikanen hebben een grotere aanleg voor het aanmaken van abnormale littekens (voornamelijk keloïdlittekens)
Leeftijd: hoe ouder men is, hoe langer het duurt voordat de wond geneest.

Het is belangrijk dat je een nieuw litteken niet blootstelt aan hoge temperaturen. Zonnebanken en sauna is dan ook uit den boze. Draag ook geen strakke kledingstukken die de littekens zouden kunnen beschadigen. Pas ook op met sporten, je huid is op de plek van het litteken immers niet zo elastisch.

Behandeling

Dermabrasie
Met behulp van een elektrisch toestel wordt het litteken weer gelijk met de huid gemaakt. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt bij atrofische littekens. Bij kleine littekens kan 1 behandeling al voldoende zijn.

Chemische spoeling
Er wordt een stof op de huid aangebracht die de celdeling doet versnellen. Je opperhuid wordt zo vernieuwd. Men past het voornamelijk toe op oppervlakkige littekens.

Laserbehandeling
Met behulp van een laser kan er voor gezorgd worden dat de littekens minder zichtbaar worden.

Injecties met litteken verminderde stoffen
Hier wordt corticosteroïde direct in het littekenweefsel ingespoten. Deze behandeling moet maandelijks herhaald worden en kan zeer pijnlijk zijn.

Behandeling met siliconen
Siliconen verzachten het littekenweefsel, vlakken het litteken af en maken het gladder. Het kan ook de pijn en de jeuk verminderen. Siliconen kunnen aangebracht worden via een pleister of in een gel of spray.

Dit bericht is gepost op 26 november 2007 om 10:37 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Wat is couperose?
Van moedervlek tot melanoom