Van moedervlek tot melanoom

Moedervlekken (naevi naevocellulares) zijn licht tot donker gekleurde vlekjes in de huid. Op de plek waar een moedervlek zit, doet zich een opeenhoping van pigmentvormende cellen (melanocyten) in de huid voor. Moedervlekken zijn meestal goedaardig en het is dan ook een normaal verschijnsel. De meeste mensen krijgen ongeveer 25 moedervlekken. Deze kunnen verschillen in grootte, vorm en kleur.

Ontstaan

Sommige moedervlekken zijn al aanwezig vanaf de geboorte. Dit noemt men congenitale moedervlekken. De meeste vlekken ontstaan tussen het 3de en 20ste levensjaar. Erfelijke aanleg speelt een rol in het ontwikkelen ervan. Ook het blootgesteld zijn van de huid aan zonlicht heeft invloed op het ontstaan van moedervlekken.

Melanomen

Een moedervlek is goedaardig. Toch is er een kleine kans dat een moedervlek zo ontaardt in een melanoom. Een melanoom is een zeer agressieve vorm van huidkanker die snel uitzaait. Wanneer zo’n huidvlek in een vroeg stadium wordt ontdekt en verwijderd, is de kans dat de kanker is uitgezaaid klein. Aangezien deze vlekken zich op de huid bevinden en dus ook goed zichtbaar zijn, worden ze meestal snel ontdekt.

Het is belangrijk dat je de vlek door een arts laat onderzoeken als je de volgende dingen opmerkt aan een moedervlek:
• Van kleur veranderen
• Van grootte veranderen
• Steken, jeuken of pijn doen
• Bloeden
• Korstjes op de moedervlek

Een melanoom is groter dan een moedervlek. De vorm is grillig en asymmetrisch. Ook de pigmentatie is vaak onregelmatig. Zo kunnen bruine, zwarte, rode, paarse of witte tinten voorkomen.

Risico

Je loopt een hoger risico om melanomen te ontwikkelen als je:
• Meerdere familieleden hebt die ook melanomen hebben
• Meer dan 50 moedervlekken hebt
• Een bleke huid hebt met sproeten en blonde of rode haren
Zonverbrandingen hebt opgelopen op jonge leeftijd
• Aangeboren moedervlekken hebt die groter zijn dan 8 centimeter

Dit bericht is gepost op 26 november 2007 om 10:45 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Littekens: afdruk van een wonde
Wat zijn de kenmerken van een longontsteking?