Wat is couperose?

Personen die last hebben van couperose, hebben bij momenten last van rode vlekken op de wangen, de neus en het voorhoofd. Heel soms bevinden deze vlekken zich ook op de kin.

De rode vlekken worden veroorzaakt door verwijde bloedvaten in de huid. Soms worden enkel de wangen rood, maar er kunnen ook stervormige plekken en lijnen ontstaan in het gezicht. Meestal komt deze aandoening in opstoten voor: het ene moment heb je er geen last van, het andere moment wel.

Couperose treedt meestal op rond de leeftijd van 20 jaar en bereikt zijn hoogtepunt op de leeftijd van 45 jaar. Vooral mensen in Noord-West-Europa met een licht huidtype hebben er last van. Men schat dat ongeveer 10% van alle Belgen en Nederlanders couperose heeft.

Hoewel in sommige culturen rode wangen net als aantrekkelijk wordt beschouwd, ervaren de meeste personen bij ons het als zeer storend. Vaak wordt immers verkeerd gedacht dat deze personen alcohol gedronken hebben of blozen.

Couperose kan behandeld worden met een laser. De laser zendt een lichtstraal uit op de plek die wordt behandeld. De lichtstraal dringt dan door de huid in de bloedvaten en vernietigt ze. Hou er rekening mee dat je huid enkele dagen na de behandeling rood ziet.

Hoe kan je een opstoot van couperose voorkomen?
• Zuig op een ijsblokje als je voelt dat je gezicht rood begint aan te lopen.
• Vermijd alcohol, warmte en zon
• Eet weinig of geen specerijen
• Gebruik enkele milde reinigingsproducten
• Vermijd medicatie met cortisonen

Dit bericht is gepost op 26 november 2007 om 10:33 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: Het griepvaccin: beter voorkomen dan genezen
Littekens: afdruk van een wonde