Wat is een blindedarmontsteking?

Gemiddeld krijgt 1 op 15 mensen in zijn leven blindedarmontsteking of appendicitis. Dat is een ontsteking van de blinde darm, die meestal acuut optreedt. De patiënt heeft last van hevige pijnen in zijn onderbuik.

De blinde darm bevindt zich op de plaats waar de dunne darm overgaat in de dikke darm. Een blindedarmontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals de indikking van de ontlasting, ontstekingen in de darm en worminfecties van de darm.

Symptomen

De stekende pijn in de onderbuik begint meestal in de buurt van de navel, maar zakt na een tijd naar de rechteronderbuik. De patiënt voelt zich misselijk, moet overgeven en heeft een verminderde eetlust. Soms gaat de blindedarmontsteking gepaard met koorts. Soms kan de blindedarmontsteking zich verder ontwikkelen tot een buikvliesontsteking.

Diagnose en behandeling

Als de huisarts een blindedarmontsteking vermoedt, zal hij de patiënt doorverwijzen naar het ziekenhuis. Meestal besluit de arts over te gaan tot de verwijdering van de blindedarm door middel van een operatie (appendectomie). Dat gebeurt via een kleine snee rechts in de onderbuik of een kijkoperatie (laparoscopie). Via een camera kan de chirurg zijn handelingen volgen en de operatie uitvoeren.

Als er sprake is van een buikvliesontsteking in de onderbuik en het onduidelijk is of dit het gevolg is van een appendicitis, kan de chirurg kiezen voor een operatie door een snee in het midden van de onderbuik. Zo kan hij eventueel ook andere oorzaken opsporen en behandelen.

Doorgaans kan de patiënt na 24 uur tot 5 dagen het ziekenhuis verlaten.

Dit bericht is gepost op 7 December 2007 om 5:47 pm uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.