Wat is valse kroep?

Valse kroep, ook wel pseudokroep of laryngitis subglottica, is een virale ontsteking van de bovenste luchtwegen, die vooral voorkomt bij kinderen tot ongeveer 6 jaar.

Oorzaak

Er zijn verschillende virussen die deze ziekte kunnen veroorzaken. De slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en de stembanden geraken ontstoken en zwellen op.

Symptomen

Valse kroep of pseudokroep wordt vaak voorafgegaan door een verkoudheid. ’s Nachts ontstaat er plots benauwdheid. Het kind kan moeilijk inademen. Het inademen gaat gepaard met een gierend geluid. Verder heeft het kind ook een luide blafhoest en is het overdag hees. Soms heeft het ook een beetje koorts.

Behandeling

Valse kroep is niet zo ernstig als het lijkt. In de meeste gevallen is afwachten de beste oplossing. de meeste kinderen herstellen spontaan binnen enkele dagen. Probeer het kind gerust te stellen, want opwinding en huilen maken het ademhalen nog moeilijker. Eventueel kun je het iets verzachtends (bv thee met honing) te drinken geven.

Tegen kroep bestaan geen specifieke medicijnen, maar bij ernstige gevallen kan de huisarts een behandeling met corticosteroïden opgestart worden. Als de ademhaling ernstig bemoeilijkt wordt, kan een opname in het ziekenhuis nodig zijn.

Dit bericht is gepost op 11 December 2007 om 9:28 am uur en is geplaatst in Algemeen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.