Wat is de Ziekte van Hodgkin?

De Ziekte van Hodgkin is een lymfoom. Een lymfoom is een soort kanker die uitgaat van de lymfocyten,  witte bloedcellen van het immuunsysteem. Het immuunsysteem beschermt het lichaam tegen besmettelijke ziektes.

Beschrijving

Het lymfevatenstelsel van het lichaam bestaat uit een netwerk van kleine buisjes die, net zoals de bloedvaten, vertakken in de verschillende lichaamsweefsels. De lymfevaten bevatten lymfe, een kleurloze, waterachtige lichaamsvloeistof. Die lymfevloeistof bevat witte bloedcellen  die het lichaam beschermen tegen infecties.

In de lymfevaten vinden we ook de lymfeklieren of -knopen terug.  Die lymfeklieren bestaan uit lymfocyten, die de binnenkomende lymfe filteren. Als er sprake is van een infecyie, zullen de lymfeklieren geïrriteerd worden en opzwellen. Lymfeklieren vinden we onder meer in de onderarmen, lies, nek, onderbuik en andere plekken.

Tot de andere componenten van het immuunsysteem behoren de milt, zwezerik, keelamandelen en het beenmerg.

Oorzaken

De Ziekte van Hodgkin is een kanker die niet veel voorkomt. De Ziekte van Hodgkin neemt maar 1% van alle kankers in, maar is wel een van de meest voorkomende kankervormen bij mensen jonger dan 35. Bovendien duikt de kanker maar zeer zelden op bij mensen ouder dan 55. De oorzaak van de ziekte is onbekend, maar de ziekte wordt wel in verband gebracht met verschillende ziektes.

Symptomen

De symptomen van de ziekte variëren van persoon tot persoon. Dikwijls wordt een pijnloze zwelling in de nek, oksel of lies, veroorzaakt door een opgezwollen lymfeklier, als eerste opgemerkt. Aanhoudende, steeds terugkerende of in cycli optredende koorts, nachtelijk zweten, vermoeidheid en gewichtsverlies horen tot de eerste symptomen. Vaak heeft de patiënt ook last van jeuk.

Diagnose

De Ziekte van Hodgkin kan, net als de meeste kankers, het best behandeld worden als de diagnose vroeg gesteld wordt. Breng een bezoekje aan de dokter als je meer dan twee weken de volgende symptomen vertoont:

Een pijnloos gezwel in de lymfeklieren van de nek, de onderarm of de lies
Koorts die niet verdwijnt
Nachtelijk zweten
Je de hele tijd moe voelen
Gewichtsverlies zonder dieet
Jeukende huid

Als men een vermoeden heeft dat je misschien lijdt aan de Ziekte van Hodgkin, wordt er meestal een biopsie van de lymfeklieren uitgevoerd. Om vast te stellen hoe ver de ziekte zich heeft uitgebreid, doet men een beroep op CT-scans, PET-scans of galliumscans.

Behandeling

Bijna alle gevallen van chemotherapie worden behandeld met chemotherapie. Uitzonderingen worden af en toe gemaakt voor patiënten bij wie de ziekte zich in een erg vroeg stadion bevindt. Bij hen kan eventueel radiotherapie (bestraling) toegepast worden. Na de chemotherapie doet men vaak nog een beroep op radiotherapie.

Het doel van de chemotherapie is natuurlijk de ziekte volledig te genezen, maar dat neemt niet weg dat de kanker in veel gevallen kan terugkeren. Een lichtpuntje is dat de Ziekte van Hodgkin ook nog succesvol behandeld kan worden nadat de ziekte opnieuw opduikt, in tegenstelling tot veel andere kankers. Met een genezingsgraad van 93% is het een van de best geneesbare kankersoorten.

Dit bericht is gepost op 4 juni 2008 om 11:41 am uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Wat zijn auto-immuunziekten?
Een hiv-test: zo werkt het