Wat is anesthesie?

De term anesthesie wordt gebruikt voor de opzettelijke, medische verdoving. Als je in het ziekenhuis voor een operatie algemeen verdoofd wordt, besef je zelf niks meer. Dit houdt ook in dat je je achteraf niets meer herinnert van de tijd dat je verdoofd was.

Toch is de verdoving niet gewoon het zetten van een spuit. De anesthesist moet constant nagaan wat je toestand is. Hij moet de balans van de verschillende middelen in de gaten houden. Hij moet je in de eerste plaats verdoven, maar hij moet de verdoving ook aanhouden en je er terug uithalen. Eén verkeerde beslissing kan het verschil maken tussen leven en dood. Door de hoogtechnologische apparatuur en meetinstrumenten gebeurt het nog maar zelden dat er mensen niet meer ontwaken uit de anesthesie.

De anesthesist regelt verder de belangrijkste levensfuncties, zoals de ademhaling en de hartslag. Als je bewusteloos bent, kan je deze functies niet meer zelf controleren. De anesthesist controleert ook of er medische problemen kunnen ontstaan. Anesthesisten zijn vakkundige geneesheren, die na hun algemene geneeskundige opleiding, nog vijf jaar een specifieke opleiding en stage volgen. Er zijn ook assistent-anesthesisten, die alle acties mogen uitvoeren van de anesthesist, maar enkel onder toezicht van die laatste.

Vragen voor je dokter

welk soort van verdoving raadt u aan?
Zal er voor de operatie een geneesmiddel toegediend worden? Zijn er neveneffecten bij dit geneesmiddel?
Welke verdovende middelen gaat u gebruiken? Zijn er neveneffecten?
Welke complicaties zijn gelieerd aan leeftijd, gezondheidspeil, type van operatie?
Hoe lang zal het duren vooraleer ik ontwaak?

Dit bericht is gepost op 23 June 2008 om 1:47 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.