Oorzaken van bedplassen en hoe het te behandelen

Bedplassen is het onwillig lossen van urine in de slaap. De naam bedplassen is daarom alleen van toepassing wanneer de leeftijd bereikt is waarop je je blaas kan controleren, namelijk 5 jaar. Bedplassen gebeurt nog vaak bij kinderen ouder dan 5 jaar en net iets vaker bij jongens dan meisjes. Ook zijn eerstgeborenen gevoeliger voor bedplassen.

Bedplassen komt vaak voor bij kinderen jonger dan 5 doordat die nog de psychologische vaardigheid moeten ontwikkelen om te weten wanneer hun blaas vol is en ze wakker moeten worden om te urineren. De medische term voor dit probleem is enuresis.

Primaire enuresis komt voor bij 80% van bedplassende kinderen en houdt in dat het kind nog geen jaar lang niet in bed heeft geplast. Secundaire enuresis houdt in dat het probleem plots opduikt, nadat het kind al een hele tijd zindelijk is. Hoewel bedplassen geen lichamelijke schade toebrengt kan het wel psychologische problemen met zich meebrengen, bijvoorbeeld door de sociale uitsluiting door leeftijdgenootjes op kampen of bij logeerpartijtjes.

Oorzaken

Genetische factoren
Eerdere gevallen binnen de familie
Late rijpheid
Stressvolle gebeurtenis zoals eerste dag school etc…
Slaapproblemen
Kleine blaas
Chronische constipatie
Slaapapneu (slapen zonder te ademen)
Blaasinfectie
Hoge urineproductie tijdens de nacht

Behandeling voor bedplassen

Gedragstherapie is de eerste oplossing. Belangrijk is wel dat het kind hier klaar voor is. Het mag niet geforceerd worden en moet goed gemotiveerd zijn om het probleem op te lossen. Dit heeft tijd nodig, dus je kan best geen frustratie tonen tegenover je kind. Hier zijn enkele stappen om het gedrag van je kind te wijzigen:

Naar het toilet gaan voor het slapen gaan
Badkamer moet makkelijk te bereiken zijn, zet desnoods een potje op de kamer
Geen luiers gebruiken, eventueel een cover voor het bed proper te houden
Laat je kind de volgende ochtend het bed maken en een douche nemen
Zorg ervoor dat broers en zussen niet plagen
Motivatie: zorg voor een kleine beloning bij droge nachten
Controleer de drinkhoeveelheid van je kind, het zou ‘s avonds niet meer dan 20% van de totale dagelijkse inname mogen bedragen.

Andere methoden met behulp van een dokter.

Blaascontrole helpt uw kind zijn blaas te reguleren en doet de blaasgrootte toenemen.
Er bestaan speciale nachtalarmen die meten wanneer er urine vrijkomt. Zo weet je kind dat hij moet gaan plassen, maar dit is een laatste toevluchtsoord omdat het de motivatie van je kind kan schaden.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 9:39 am uur en is geplaatst in Algemeen, overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.