Waarom laat je boeren?

Iedereen laat af en toe wel eens een boertje. Dit kan soms gênant zijn, maar wel gezond. Hoe ontstaat deze reactie in ons lichaam nu eigenlijk juist?

Boeren (medisch: ructus) kent twee oorzaken. Als er te veel gas in je maag wordt geproduceerd, kunnen de boeren opkomen. Dit gas komt er door het eten van bepaalde voedingsdelen die dit opwekken. Dit kan het geval zijn bij fruit, groenten of zemelen. Wanneer je koolzuurhoudende dranken drinkt, zoals frisdrank of bier, komt dit gas ook in je maag terecht.

Een tweede oorzaak is voortdurend te veel lucht binnen te krijgen. Dit is een chronische aandoening, genaamd aerofagie. Lucht binnenkrijgen gaat makkelijker dan je denkt. Je voedsel te snel opslokken, te snel drinken, of praten terwijl je eet, zijn maar een paar manieren. Aerofagie wordt vaak opgebouwd in kleine hoeveelheden tijdens het eten en drinken.

Speekselovervloed, genaamd salivatie, kan ook leiden tot het opslokken van te veel lucht, en wordt vaak geassocieerd met verschillende maagstoornissen, een slechter wordend kunstgebit of misselijkheid.

Zelfverzorging

Het fenomeen van boeren laten is niet altijd makkelijk op te lossen. Vaak gebeurt het door het onbewust opstapelen van lucht in je maag, of door een extreme gevoeligheid aan voedingsstoffen met veel gas in.

Omdat salivatie zich voordoet dankzij een overproductie aan speeksel, kan je een aantal gewoonten proberen te vermijden die dit speeksel produceren. Denk aan kauwgom of roken (vooral sigaren). Het is belangrijk om je voedsel goed te kauwen, en voldoende tijd voor je maaltijd te nemen. Als je te snel alles naar binnen gooit, dan komt er veel lucht in je maag en moet je boeren. Drink niet meer door een rietje. Soms is de aerofagie het gevolg van een gevoeligheid aan antacida of koolzuurhoudende dranken. Deze moeten dan vermeden worden.

Als de aerofagie zich voordoet na het eten of drinken van een melkproduct, kan er een test gedaan worden. Lactose-intolerantie kan ook de oorzaak zijn van boeren laten. Dit betekent dat de patiënt het enzyme lactase mist en er een speciaal dieet moet worden opgesteld.

Dit bericht is gepost op 24 June 2008 om 9:14 am uur en is geplaatst in Algemeen, longen en luchtwegen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.