Wat zijn de verschillende contraceptiemethoden?

Contraceptie omvat alle middelen die gebruikt kunnen worden om zwangerschap te vermijden. Hieronder vallen ook natuurlijke methodes zoals het weerhouden van seksuele contact, maar de meest gangbare methoden zijn condooms, de pil, het spiraaltje etc…

Condoom

Deze kan zowel voor de man als vrouw gekocht worden. Ze bestaan meestal uit latexrubber en hebben een efficiëntiegraad van 80%. Bij de man moet het condoom om de stijve penis gegleden worden en na seksueel contact onmiddellijk afgedaan worden. Het condoom mag eenmalig gebruikt worden en mag niet gescheurd zijn.

De vrouwelijke variant bestaat uit twee ringen waarvan één inwendig moet aangebracht worden. De tweede ring zit aan de buitenzijde van de vagina om zo op zijn plaats te blijven. Het principe blijft hetzelfde als het mannelijke condoom, maar dan in omgekeerde richting.

Spermadodende middelen

Deze komen vaak voor in de vorm van glijmiddel en kunnen samen gebruikt worden met andere contraceptie zoals condooms of diafragma. Ze hebben een efficiëntiegraad van 80%, maar zijn niet efficiënt als ze alleen gebruikt worden.

Diafragma

Het diafragma is een rubberen ring die aangebracht moet worden aan de baarmoederhals of cervix. Ze heeft een flexibele, verende metalen ring zodat ze op haar plaats blijft. Het diafragma moet door een gynaecoloog geplaatst worden aangezien ze vaak op maat gemaakt worden. Het diafragma heeft een efficiëntiegraad van 82 tot 94%.

Pil

Tegenwoordig bestaan er een twintigtal merken voor de pil en bestaan er nog meer formules op maat voor verschillende maandstonden. Wegens de hoge efficiëntiegraad van 99% wordt dit gezien als de meest populaire oplossing bij vrouwen. De pil maakt gebruik van synthetische hormonen die lijken op de hormonen van de eierstokken. Hij zorgt er ook voor dat de hormonen in een vrouwenlichaam fluctueren. Zo hebben de eitjes nooit de kans te rijpen en vrij te komen.

Bijkomende voordelen van de pil zijn lichtere maandstonden zodat er je minder makkelijk een ijzertekort hebt. Ook heb je minder last van krampen. Neveneffecten zijn gewichttoename, hoofdpijn, pijnlijke borsten,…

Contraceptiepleister

Deze pleister heeft dezelfde werking als de pil maar wordt uitwendig aangebracht aan het lichaam, namelijk het achterwerk, bovenarm of bovenlichaam. Ze moet voor 7 dagen gedragen worden, en moet dan gedurende 3 weken ververst worden.

Implanonbuisje

Deze nieuwe contraceptiemethode wordt door de dokter aangebracht onder de huid van je bovenarm. Het gaat 3 jaar mee en lost geleidelijk progesteron om zwangerschap te voorkomen. Het heeft een efficiëntiegraad van 99%.

Morning-afterpil

De morning-afterpil wordt steeds meer en meer gebruikt als een contraceptief middel. Mensen die op onregelmatige basis  seksueel contact hebben maken er vaak gebruik van. Ze moet 72 uur na seksueel contact genomen worden, maar hoe vroeger, hoe beter.

Dit bericht is gepost op 24 juni 2008 om 10:26 am uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is de ziekte van Bechterew?
Draag zorg voor je rug