Wat is kaalheid en wat kun je ertegen doen?

Kaalheid is een aandoening waarbij iemand het grootste deel van het haar op het hoofd verliest. Hoewel er nog geen exacte oorzaak is gevonden, weet men dat leeftijd, hormonen en je genen de belangrijkste risicofactoren zijn. In tegenstelling tot haarverlies door ziektes of medicijnen, is haarverlies door kaalheid permanent.

Kaalheid bij mannen begint vaak door uitdunning van het haar aan de haarlijn gevolgd door een kale plek achteraan het hoofd. Bij vrouwen begint kaalheid meestal met kale plekken over heel het hoofd.

Problemen met kaalheid

Haar is voor vele mensen een symbool van mode, jeugd en seksualiteit. Daarom dat veel mensen angstig reageren wanneer hun haar begint uit te dunnen.

Gemiddeld verliest een mens 50 tot 100 haren per dag. Wanneer haren natuurlijk uitvallen, groeien er na een tijd weer nieuwe haren op deze plaats. Het heeft dus geen zin om te panikeren wanneer je ’s morgens enkele haren in je gootsteen ziet liggen. Bij oudere mensen of door aangeboren afwijkingen kan dit proces van terug groeiende haren verzwakken of zelfs stoppen. Hierdoor word je dus feitelijk kaal.

Oorzaken

Aangezien er geen exacte oorzaak voor kaalheid is, is het moeilijk om één ding aan te duiden als de boosdoener. Er zijn wel enkele dingen die kaalheid kunnen versnellen zoals je eetgewoonten, medicatie of je hormonen. Wanneer je haarverlies hebt door ziekte of medicatie zal je haar terug groeien zodra je genezen bent.

Mogelijke behandeling

Er is geen directe behandeling voor kaalheid maar je kan wel chirurgisch haar laten inplanten zodat je weer zelf haar hebt. Deze behandeling bestaat al sinds de jaren ‘50 en kent geen grote risico’s.

De dokter zal bij deze behandeling haren van je lichaam wegnemen en ‘planten’ op je hoofd. Tijdens de behandeling word je meestal volledig verdoofd zodat je zelf geen last ondervindt van dit proces. Na de operatie vallen de donorhaartjes meestal uit en een nieuw haartje groeit uit deze plek. Hoewel je na de operatie terug haar zal hebben, zijn er bij veel mensen meerdere operaties nodig om je haardos volledig te herstellen.

Vragen voor je geneesheer

Wordt mijn kaalheid veroorzaakt door een medische aandoening? Zal het nog terug groeien?
Kaalheid zit in mijn familie, geldt dit ook voor vrouwen?
Raad je een haartransplantatie aan?
Is het voor 100% betrouwbaar?

Dit bericht is gepost op 26 juni 2008 om 1:52 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Hoe voorkomen dat flesvoeding bij baby’s leidt tot tandbederf?
Wat is anovulatie?