Wat is paruresis of plasangst?

Plasangst is de onmogelijkheid om te urineren wanneer iemand anders in de buurt is. Ongeveer 6% van de mensen lijdt aan deze aandoening. Mensen met plasangst kunnen geen openbaar toilet gebruiken, zelfs niet als de nood het hoogst is.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is plasangst geen louter psychologische stuiptrekking. Voor sommige mensen is het een ware fobie. Het probleem is de aanwezigheid van anderen bij het urineren of de mogelijkheid dat iemand gaat binnenkomen terwijl je wil urineren.

Plasangst vaakvoor te komen binnen één familie en kan variëren in graad. Bij lichte gevallen kan de persoon gewoon een toilethok gebruiken in plaats van een urinoir. In de ergere gevallen kan de persoon zelfs niet urineren als hij denkt dat er iemand in de buurt is, ondanks het feit dat deze persoon niet zichtbaar is. Sommige mensen met een zware vorm van plasangst gaan zelfs zo dicht bij hun werk wonen dat ze naar huis kunnen gaan wanneer ze naar het toilet moeten.

Mensen met plasangst mijden openbare toiletten volledig. Ze gebruiken enkel een wc-hokje of laten de kraan lopen om gênante geluiden te onderdrukken.

Behandeling

De behandeling bestaat uit een wekelijkse therapie waarbij geleidelijk opgebouwd wordt naar gewenning aan urineren in openbare plaatsen. Vaak moeten patiënten eerst wennen aan het toilet zelf, ook al zijn ze alleen.

In het begin zal een psycholoog of therapeut je begeleiden om openbare toiletten te gebruiken. Dit gebeurt stap voor stap. Eerst leert de patiënt rustig naar het toilet gaan zonder dat er iemand anders bij is. Wanneer dit lukt, zal de psycholoog steeds meer aanwezig zijn in de kamer waar de persoon wil urineren. Na een tijdje kan de persoon zelfs met iemand vlak bij hem naar het toilet gaan. Wanneer de behandeling bijna afgerond is, komt de ultieme test: een druk openbaar toilet. Wanneer alles goed verloopt, zal dit geen groot probleem meer zijn.

Vragen voor je arts in verband met plasangst

Is er een onderliggend psychisch probleem?
Is het een fobie?
Wat is een mogelijke oorzaak van de fobie?
Is er een goede behandeling mogelijk voor mij?
Welk gewenningsprogramma raadt de dokter aan?

Dit bericht is gepost op 26 June 2008 om 12:23 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.