Wat is appendicitis?

Veel mensen kampen met appendicitis of blindedarmontsteking. Maar wat is dat nu eigenlijk? Wat zijn de meest voorkomende klachten? En hoe is het te behandelen?

Appendicitis

Appendicitis is de ontsteking (-itis) van de blinde darm (appendix). De blinde darm is het wormvormige aanhangsel van de dunne darm. Eigenlijk heeft dit aanhangsel geen enkele functie voor het menselijk lichaam. Toch heeft men er meestal geen last van. Zolang het niet ontstoken raakt natuurlijk. Bij een appendicitis is dit het geval. De appendix is geprikkeld en gezwollen, met een branderig gevoel tot gevolg.

Symptomen

Hoewel de symptomen sterk verschillen kampen mensen met een appendicitis vaak met (hevige) buikpijn, misselijkheid, braken, koorts en diarree. Het is belangrijk een appendicitis vroegtijdig op te sporen. Een acute appendicitis kan namelijk geperforeerd worden, openbarsten, en dat loopt soms (in 5% van de gevallen) fataal af.

Oorzaken

De oorzaken van appendicitis zijn onduidelijk. De appendix kan ontsteken zonder enige aanleiding of oorzaak. Het treft dan ook alle leeftijden, hoewel het meest voorkomt bij adolescenten.

Diagnose

Er bestaan geen specifieke tests om na te gaan of iemand aan appendicitis lijdt. Toch zijn er verscheidene methoden om een ontsteking van de appendix te constateren. Een vaak gebruikte methode is een bloedtest. Het bestuderen van de witte bloedcellen maakt duidelijk of er al dan niet sprake is van een ontsteking. Hierbij doet men ook vaak een urinetest om andere oorzaken van ontstekingen (zoals bijvoorbeeld zwangerschap of blaasontsteking) uit te sluiten. Daarnaast neemt men vaak een echografie. Hiermee kan men zeer gericht de pijnlijke plaats onderzoeken. Indien ook de echografie geen uitsluitsel geeft, is een CT-scan aangewezen.

Behandeling

Een appendicitis kan enkel operatief verwijderd worden. Dit doet men zo snel mogelijk na het opduiken van de eerste symptomen om te vermijden dat de appendix geperforeerd wordt en de inhoud ervan in de buikholte terecht komt.

Afhankelijk van de ernst van de ontsteking zal de chirurg een klassieke operatie dan wel laparoscopische chirurgie uitvoeren. Bij laparoscopische chirurgie gebruikt men een kleine camera die men via de maag inbrengt. Na enkele dagen mag men normaal gezien het ziekenhuis verlaten. Het herstel duurt vervolgens hoogstens enkele weken en is blijvend.

Dit bericht is gepost op 31 juli 2008 om 11:13 am uur en is geplaatst in maag en darmen.

Andere interessante artikels: Een verstuikte enkel: wat is het en wat doe je eraan?
Leven met een angststoornis