De gevolgen van cafeïnegebruik

Veel mensen drinken dagelijks cafeïne maar weten nauwelijks of niet wat de effecten ervan zijn voor het lichaam. Het bekendste effect is het minder snel moe worden en een verhoogde concentratie. Maar cafeïne kan ook hoofdpijn veroorzaken, nervositeit opwekken en zelfs de fijne motoriek belemmeren.

Cafeïne komt het lichaam binnen via de maag en de dunne darm en kan zo in de bloedsomloop van ons systeem geraken. Binnen 15 minuten na inname begint de werking al en deze duurt verschillende uren. Je lichaam heeft ongeveer 6 uur nodig om de cafeïne te halveren.

Verslaving

Mensen die 4 of meer koffies per dag drinken, zijn vaak fysiek verslaafd aan cafeïne. Wanneer je echt een drang voelt om koffie te drinken, ben je verslaafd. Indien je, als verslaafde, geen of niet genoeg koffie drinkt, krijg je hoofdpijn of heb je last van vermoeidheid.

Mensen die verslaafd zijn, kunnen verschillende symptomen vertonen. Ze kunnen angstig zijn of overdreven veel praten. Een overmaat aan cafeïne kan verward worden met paniekaanvallen of zelfs depressies.

Ook kan je een overdosis cafeïne innemen en hierdoor een hartaanval krijgen, die meestal fataal is. Dit kan plaats vinden door op korte tijd injecties met cafeïne te plaatsen, enorm grote hoeveelheden koffie of cola drinken. Een dodelijke hoeveelheid omvat ongeveer 80 tot 100 kopjes koffie.

Medische problemen

Op dit moment lopen er verschillende studies. Die gaan na of er een verband is tussen cafeïnegebruik en ziekten. Bij een hartaanval is er geen direct verband maar koffie kan wel een verhoogde bloeddruk opleveren.

Ook kan slapeloosheid intreden bij een overmatig gebruik van koffie laat op de avond. Bij overmatig gebruik overdag kan dit gevolgen hebben voor je slaap. De fase van het inslapen, die je lichaam inzet vlak voor je in slaap valt, wordt geblokkeerd door cafeïne.

Er is nog geen direct verband aangetoond tussen hart- en vaatziekten en het gebruik van cafeïne. Indien deze ziekten veel voorkomen in je familie, bestaat het gevaar dat je de kans op een hartaanval vergroot door een teveel aan koffie of cola te drinken.

Gebruik dus cafeïne met mate. Zorg ervoor dat je niet verslaafd geraakt want dit gebeurt vaak sneller dan mensen denken. Wanneer je twijfelt, probeer dan eens enkele dagen zonder koffie of cola. Voel je je slecht? Wel dan ben je wel degelijk verslaafd. In dit geval kan je best je cafeïnegebruik afbouwen of volledig stoppen.

Dit bericht is gepost op 10 september 2008 om 2:39 pm uur en is geplaatst in gezonde voeding.

Andere interessante artikels: Alle feiten over borstvoeding
Wat is calcinose?