Wat is een aft?

Een aft is een zweertje aan de binnenkant van de mond. Ze komen vooral voor op het wangslijmvlies, het tandvlees en het verhemelte. Sommige mensen krijgen ze zelfs op hun tong. De zweren zijn meestal klein (5 tot 10 mm) maar kunnen veel pijn veroorzaken.

Aften zijn één van de meest voorkomende aandoeningen in de mond en maar liefst 20% van de mensen hebben er last van. Het regelmatig aanwezig zijn of terugkeren van aften is genetisch bepaald. Maar ook mensen zonder familiegeschiedenis kunnen er veel last van hebben.

Oorzaken

Er is nog geen eenduidige oorzaak gevonden voor alle patiënten maar bij individuele patiënten kan de oorzaak vaak wel achterhaald worden. Verschillende onderzoeken naar een virus of bacterie die de oorzaak zou kunnen zijn brachten tot nu toe niets op. Maar een allergie vooreen veel voorkomende bacterie in onze mond is bij sommige mensen wel de oorzaak voor aften.

Een andere oorzaak kan een allergische reactie zijn of een teveel aan stress kan ook aften veroorzaken. Daarnaast speelt de hormonenbalans in het lichaam een rol in de mogelijke ontwikkeling van aften. Mensen met zwak tandvlees krijgen sneller aften.

Symptomen

Een aft begint meestal als een zwelling in de mond. Vaak komen ze voor in delen van de mond die veel bewegen. Meestal barst de zwelling binnen een dag open en krijg je een typische aft. Aften hebben zelden iets te maken met andere ziektes en zijn hier dus meestal geen gevolg van.

Meestal geneest een aft vanzelf na ongeveer 2 weken. De ergste soort kan wel een litteken achterlaten in de mond. Wanneer je aft langer dan 2 weken pijn blijft doen of zelfs verergert, kan je het best een dokter raadplegen.

Behandeling en preventie

Wanneer je regelmatig last hebt van aften raden de meeste artsen je aan om een allergietest te ondergaan. Hiermee gaan ze na of de oorzaak van de aften een allergie is voor een bepaald voedsel. Zo kan je de oorzaak van de aften wegnemen en van de allergie verlost geraken.

Er zijn natuurlijk ook behandelingen die onmiddellijk de pijn van een aft kunnen doen afnemen. Zo zijn er verschillende soorten gel die de pijn verzachten. In sommige gevallen wordt cimetidine voorgeschreven maar dit medicijn is niet altijd even geschikt. Soms wordt ijs of zoutwater aangeraden om de pijn te verzachten.

De preventie is vaak erg eenvoudig. Aangezien aften vaak door allergieën worden veroorzaakt, volstaat het om van de producten waar je allergisch voor bent weg te blijven. Wanneer je genoeg vitaminen eet, zal je ook minder last krijgen van aften. Ten slotte is de gehele mondverzorging belangrijk voor het vermijden van aften.

Dit bericht is gepost op 10 september 2008 om 4:37 pm uur en is geplaatst in overige aandoeningen.

Andere interessante artikels: Oorzaken en behandeling van cataract
Wat is een beenmergtransplantatie?