Alles over botkanker

De kans is reëel dat je al ooit eens van botkanker gehoord hebt. Maar weet je ook wat voor ziekte het eigenlijk is? Wat de symptomen zijn en hoe iemand met botkanker behandeld wordt?

Handig, die botten

Zonder dat we er bij stilstaan hebben botten meerdere functies in ons lichaam. Zo beschermen ze de interne organen (denk maar aan de ribben die de longen beschermen) en doordat de spieren rond de botten zitten, kunnen we bewegingen maken. Verder wordt in de botten, meer bepaald in het beenmerg, bloed aangemaakt en opgeslagen.

Wat is botkanker?

Botkanker wordt als term vaak verkeerd gebruikt. Botkanker slaat eigenlijk alleen op tumoren die ook effectief in de beenderen ontstaan zijn. Andere kwaadaardige uitzaaiingen die naar de botten overslaan mogen in principe geen botkanker genoemd worden. Dit soort kanker kan in ieder bot van het lichaam woekeren.

Maar over het algemeen begint botkanker in armen of benen. Toch moeten we erop wijzen dat botkanker weinig voorkomt. Wat dokters wel vaak zien is dat de kanker in een ander lichaamsdeel begint en uitzaait naar de botten. Maar zoals gezegd wordt die uitzaaiing correct gezien geen botkanker genoemd.

 Symptomen en diagnose

Enkele symptomen van botkanker zijn een constante pijn in de botten, gevoeligheid van de beenderen en eventuele zwellingen in het arm of been. Ook komt het soms voor dat de patiënt één of meerdere keren een bot breekt zonder dat daar aanleiding toe is. Als je een of meer van deze symptomen hebt en kanker voorkomt in je familie, is het best om je eens te laten controleren. Tegenwoordig kan men op röntgenfoto’s al waarnemen of je al dan niet een vorm van kanker hebt. Om meer zekerheid te hebben en om de grootte van de tumor te bepalen zal de dokter in samenspraak met een radioloog een CAT-scan of een MRI maken.

Behandeling

Het is belangrijk om te weten of de kanker effectief begonnen is in de botten (botkanker) of ergens anders in het lichaam (long-, darm-, borstkanker…). Verder kijkt men naar de grootte en de plaats van de tumor, in welk stadium de kanker is en of er andere delen aangetast zijn. Ook de leeftijd van de patiënt speelt een belangrijke rol in de behandeling.

Als de botkanker uitgezaaid is, zal men eerder opteren voor chemo- of immunotherapie die kankercellen in het hele lichaam vernietigt. Lokale therapie, zoals bestralingstherapie, pakt de kankercellen in een bepaald lichaamsdeel aan. Soms kan het zijn dat je geopereerd moet worden. Hierbij probeert de chirurg de tumor weg te snijden om zo uitzaaiingen te voorkomen. Na de operatie is het best mogelijk dat je toch nog chemotherapie nodig hebt om de achtergebleven kankercellen onschadelijk te maken.

Dit bericht is gepost op 16 September 2008 om 2:57 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.