Over cellulitis en cellulite

De meeste vrouwen zijn er als de dood voor, maar slechts weinigen worden er van gespaard: cellulitis. Vrouwenmagazines staan dan ook vol met methoden om deze boosdoener onder handen te nemen. Want cellulitis past niet in ons westers schoonheidsideaal. Toch heeft meer dan 85% van alle vrouwen in meer of mindere mate ‘last’ van de zogenaamde sinaasappelhuid. Genoeg reden om dit verschijnsel eens van naderbij te bekijken; wat is het, wat zijn de oorzaken en is het te behandelen?

Wat

Cellulitis slaat eigenlijk op een bacteriële infectie van onderhuids weefsel en is dus een ziekte die behandeld kan worden. Door de infectie zwelt de huid (sterk) op en slaat ze vaak rood uit. Ook kan de huid erg pijnlijk aanvoelen en kan de patiënt met koorts, misselijkheid en hoofdpijn kampen.

Cellulitis wordt in de praktijk echter vaak verward met cellulite of sinaasappelhuid. Met cellulite wordt de bobbelige structuur die de huid en onderhuids bindweefsel kunnen krijgen bedoeld. Dat is het gevolg van kleine vetophopingen die tegen de huid drukken. Hierdoor ontstaan de gekende (en gehate) bultjes.

Vrouwen krijgen vooral cellulite op hun dijen, heupen en billen. Dat komt omdat bij hen het vetweefsel voornamelijk onder de huid ligt én omdat hormonale veranderingen ervoor zorgen dat de bindweefselcellen opzwellen zodat de collageenbanden in de huid zichtbaar worden. Het resultaat: cellulite.

Oorzaken

Hormonen, met name oestrogeen en testosteron, zijn dus waarschijnlijk de grote boosdoener voor het ontstaan van cellulite. Ze regelen de veranderingen in de bloedcirculatie, vet en bindweefsel. Dit zijn allemaal factoren die bijdragen tot de vorming van cellulite.

Nochtans ontstaat cellulite niet louter als gevolg van hormonale veranderingen. Het is waarschijnlijker dat sinaasappelhuid veroorzaakt wordt door een combinatie van factoren waaronder, naast hormonale veranderingen, erfelijkheid, gebrek aan lichaamsbeweging en slechte eetgewoonten.

Cellulitis ontstaat daarentegen meestal als gevolg van een voorgaand, minder ernstige, huidaandoening zoals sneden, schaaf- en andere wonden.

Behandeling

Hoewel allerlei wondermiddeltjes én –dokters vaak het tegendeel beweren is er geen wetenschappelijk bewijs dat cellulite te vermijden en/of behandelen is.

In tegenstelling tot cellulite is cellulitis, de ontsteking van onderhuids weefsel, wél te behandelen. Met behulp van een antibioticakuur -en in extreme gevallen met behulp van een operatieve ingreep- kan cellulitis bestreden worden.

Dit bericht is gepost op 18 September 2008 om 9:53 am uur en is geplaatst in huidaandoeningen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.