Wat is chronische pijn?

Het Chronische Pijnsyndroom bestaat uit chronische angst en depressie, woede en een veranderde levenswijze, allemaal met een variabele dosis aan neurologisch gebaseerde pijn.

Beschrijving

Er zijn maar weinig mensen die nog nooit de pijn van een niersteen, een bevalling of eender wat hebben doorstaan. Deze pijnen gingen allemaal voorbij en men wist meteen waar de oorzaak lag. De pijn ging voorbij door een behandeling of door de lichamelijke genezing.

Chronische pijn is anders, want die blijft. Pijnsignalen worden weken-, maanden- of zelfs jarenlang het zenuwstelsel ingestuurd. Er kan wel altijd iets misgelopen zijn zoals een verstuikte rug of een serieuze infectie, waar de patiënt lang van moest herstellen. Er kan ook een blijvende pijn zijn door artritis of kanker. Maar sommige mensen lijden aan chronische pijn zonder een opgelopen kwetsuur of ziekte.

Gevolgen

Zulke grote pijnen overheersen alle symptomen en worden het uiteindelijke probleem. Mensen kunnen misschien niet meer werken, hun eetlust verdwijnt en lichamelijke activiteit is uitputtend en kan de pijn misschien verergeren.

Je wordt snel een slachtoffer van een vicieuze cirkel waardoor je je constant bezig houdt met de pijn, waardoor geïrriteerdheid en depressie kunnen volgen. Slapeloosheid komt vaak voor, waardoor de volgende dag nog moeilijker wordt op alle vlakken. Specialisten noemen die status het “verschrikkelijke trio” van lijden, slapeloosheid en depressie. Dit is zowel moeilijk voor de persoon zelf als voor de familie.

De drang om iets tegen te pijn te doen, kan ervoor zorgen dat patiënten die afhankelijk zijn van medicijnen, oneindig veel operaties ondergaan of, nog erger, hun toevlucht zoeken bij verdachte artsen die een snelle en permanente ‘remedie’ beloven.

Soorten pijn

Chronische pijn kan voorkomen als hoofdpijn, rugpijn, kankerpijn of zelfs artritispijn. Andere pijnen stammen af van neuralgie en neuropathie, die de zenuwen aantasten over het hele lichaam.

Diagnose

De diagnose leidt men vaak af uit de volgende zaken:

– De patiënt klaagt voortdurend over pijn.
– Symptomen overtreffen vaak de aanwijzingen bij een lichamelijk onderzoek.
– Een standaardbehandeling heeft weinig effect.
– Frequent gebruik van medicatie.

Dit bericht is gepost op 19 September 2008 om 1:27 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: WordPress › Error

There has been a critical error on this website.

Learn more about troubleshooting WordPress.