Wat zijn genitale wratten?

Genitale wratten zijn een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA). De wratten kunnen vanbuiten op de genitale en anale gebieden kunnen voorkomen, maar ook intern in het bovenste deel van de vagina en de baarmoeder en in de mannelijke plasbuis. Je kan ze opmerken door een gezwollen en rozig gebied. Soms zijn er helemaal geen symptomen, maar ze kunnen wel jeuken, branden of pijnlijk zijn tijdens seks of het urineren.

Beschrijving

Genitale wratten, of condyloma acuminata, zijn kleine gezwelletjes die op of bij de genitaliën voorkomen. Net als alle andere wratten, worden ze veroorzaakt door het humane pappilomavirus. Wereldwijd is dit één van de meest voorkomende oorzaken van SOA’s. De wrat is eigenlijk het topje van de ijsberg, want het virus zit vooral in de normaal lijkende huiddeeltjes.

Door de plaats van de wratten, kunnen er vaak emotionele en sociale problemen volgen. Mensen die ze hebben voelen zich vaak beschaamd, boos en soms zelfs schuldig. Iedereen die ooit seks heeft gehad, kan het virus krijgen. Veel mensen die het virus hebben, weten hier niets van. Vaak toont het zich, als het immuunsysteem beproefd wordt door ziekte of door het nemen van medicijnen. Een gebrek aan foliumzuur en vitamine A kunnen ook een aanleiding zijn. Rokers hebben ook dubbel zoveel kans op het krijgen van de wratten.

Oorzaken

Genitale wratten worden verspreid via seksueel contact met een geïnfecteerde partner. Ze zijn zeer besmettelijk en kunnen zich drie maanden na contact ontwikkelen. Condooms kunnen helpen, maar verzekeren geen preventie. Het virus kan ook via het geboortekanaal aan een ongeboren kind worden doorgegeven. Het virus word geassocieerd met 90% van alle baarmoederlijke kwaaltjes en kan ook een grote rol spelen bij kanker in het genitale en anale gebied.

Diagnose

Als je een bloemkoolachtig gezwelletje vindt op je genitaliën, is dit zeker een reden om de dokter een bezoekje te brengen. Die kan zeggen of het om genitale wratten gaat of niet. Hij kan een colposcoop gebruiken om de baarmoederhals te onderzoeken of er aangetaste delen zijn.

Een abnormaal uitstrijkje kan ook op genitale wratten wijzen. Sommige types van het virus kunnen kankers veroorzaken. Bij een abnormaal uitstrijkje zou je altijd moeten onderzocht worden door je dokter.

Behandeling

Er zijn verschillende behandelingen voor genitale wratten, maar er is geen perfect middel. Je hebt drie categorieën: middeltjes die het wratweefsel vernietigen, chirurgische verwijdering van het wratweefsel en biologische middeltjes om de onderliggende oorzaak te bestrijden. Elke behandeling moet individueel aangebracht worden.

Zichtbare wratten kunnen verwijderd worden door te bevriezen, verbranden of door ze weg te snijden. Dit zijn ongemakkelijke procedures en de wratten komen vaak terug. Een koolstofdioxide laserbehandeling en een chirurgische verwijdering worden het best gebruikt bij extensieve wratten. Vloeibaar stikstof wordt gebruikt om kleinere wratgebieden te bevriezen. Het weefsel bevriest en brokkelt af. Het is goedkoop en er is geen verdoving nodig.
Een antivirus therapie wordt vaak gebruikt in combinatie met andere methodes om zo het virus tegen te houden.

Wat moet je aan de dokter vragen over genitale wratten?

- Hoe kan je ze het beste verwijderen?
- Hoe kan ik vermijden dat ik ze doorgeef aan mijn partner?

Dit bericht is gepost op 19 september 2008 om 2:04 pm uur en is geplaatst in seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is chronische nierontsteking?
Bradycardie: een te langzame hartslag