Borstkanker en hoe jezelf erop te onderzoeken

De laatste jaren is het aantal gevallen van borstkanker toegenomen. Hoewel het bij vrouwen de meest voorkomende vorm kanker is, is de kanker goed te behandelen. Zoals bij alle vormen van kankers geldt hier ook: hoe sneller de tumor ontdekt wordt, hoe groter de kans op genezing.

Wat is borstkanker nu exact?

Kanker kan je het beste omschrijven als een kwaadaardige celdeling. Op zich is een celdeling heel normaal aangezien cellen zich constant moeten vernieuwen. Soms gaat het fout en dan kan er een tumor ontstaan. Tumoren kunnen goed- of kwaadaardig zijn.

Borstkanker is, zoals de naam het eigenlijk al zegt, een kanker die de borst treft. Het is een misverstand dat mannen geen borstkanker zouden kunnen krijgen, het is daarentegen wel zo dat het eerder een uitzondering is: meestal worden vrouwen getroffen door deze vorm van kanker.

De hoofdvraag is natuurlijk: hoe zorg je ervoor dat je snel borstkanker ontdekt?

Zelfonderzoek

Zelfonderzoek is uitermate belangrijk om borstkanker tijdig op te kunnen sporen. Hieronder vind je tips om het zelfonderzoek zo goed mogelijk uit te voeren.

- Neem rustig de tijd en zorg ervoor dat je niet gestoord wordt. Het klinkt misschien een beetje raar, maar het is echt heel belangrijk dat je jezelf onderzoekt wanneer je zelf rustig bent en in een rustige omgeving bent. Als je jezelf onderzoekt terwijl je in een onrustige omgeving bent of bijvoorbeeld met heel andere dingen bezig bent, kan je dingen voelen die er niet zijn.

- Bekijk je borsten goed in de spiegel: kijk ernaar als je voor de spiegel staat met je armen naast je lichaam en bekijk jezelf ook via zijaanzicht. Kijk goed of je borsten nog even groot zijn, of je verschil ziet in de tepels en kijk na of er zichtbare bulten te zien zijn.

- Kijk ook of je bovenarm misschien gezwollen is en of er vloeistof uit de tepel komt.

- Veel vrouwen vinden het erg fijn om het zelfonderzoek te doen onder de douche of in bad. Neem een beetje zeep of olie in de hand en voel aan de borsten: tast de borst af met vlakke toppen van de drie middelste vingers. Ga dan in cirkelbeweging over de borst, daarna tast je af naar de tepel toe. Voel ook goed aan de tepel zelf. Ook de oksel mag je niet vergeten te onderzoeken.

Als je iets verdachts opmerkt, ga dan zeker naar de dokter. Dat geldt ook als je er niet zeker van bent: liever een keer te veel bij de dokter dan het gevaar lopen dat de kanker pas laat ontdekt wordt. Niet alles wat verdacht is, is daarom ook kwaadaardig.

Dit bericht is gepost op 22 september 2008 om 12:57 pm uur en is geplaatst in kanker.

Andere interessante artikels: Hoe je borst op knobbeltjes te onderzoeken
Meer weten over een borstvergroting?