Wat is constipatie?

Verstopping of constipatie is de term voor een daling in de frequentie of de moeilijkheid bij het vormen van de stoelgang. Hierdoor raakt je lichaam niet snel genoeg van zijn afvalstoffen af, waardoor je last krijgt van allerhande neveneffecten.

Omschrijving

Constipatie ontstaat in de dikke darm, die verantwoordelijk is voor de afvoer van afvalstoffen. Wanneer het voedsel door de darmen gaat, onttrekken deze het water van het voedsel. Door ritmische bewegingen van de darmen wordt het voedsel naar buiten geduwd. In het rectum is het voedsel bijna volledig ontdaan van water. Als je lichaam te veel water van het voedsel onttrokken heeft, is de stoelgang te hard. Daardoor kan deze niet meer door de darmen bewegen.

Oorzaken en symptomen

- Een tekort aan vezels, meestal veroorzaakt door slechte eetgewoonten.
- Onvoldoende water in het lichaam, wanneer de darmen niet vochtig genoeg zijn is de beweging van uitwerpselen bijna onmogelijk.
- Te weinig beweging.
- Sommige medicijnen hebben constipatie als bijwerking.
- Prikkelbare darmsyndroom (PDS).
- Verandering van omgeving en levensstijl, zoals vakanties en veroudering.
- Niet genoeg naar het toilet gaan.

De symptomen van constipatie zijn erg gemakkelijk te herkennen. De stoelgang vertraagt en bestaat bijna volledig uit te harde afvalstoffen. Deze zijn vaak erg pijnlijk bij het uitscheiden. Doordat de darmen te vol raken, kan er ook buikpijn in de onderbuik voorkomen.

Diagnose en behandeling

Wanneer een patiënt langdurig last heeft van constipatie wordt de diagnose gesteld door een arts. Door te darmen af te tasten kan de dokter voelen of er harde afvalstoffen vastzitten. Daarnaast moet hij ook controleren of de obstructie niet veroorzaakt wordt door een interne bloeding. In ergere gevallen wordt zelfs een röntgenfoto genomen van de darmen om de obstructie te kunnen waarnemen. Ook kan een sigmoïdoscopie worden genomen om de darmen te bestuderen.

Vaak kan een verandering van eetgewoonten al een groot verschil maken. Als dit niet voldoende is, kan een licht laxeermiddel redding bieden. Daarbij moet de patiënt ook meer water drinken om de darmbewegingen te stimuleren. Sommige patiënten hebben ook gewoon nood aan meer beweging.

Dit bericht is gepost op 29 september 2008 om 9:56 am uur en is geplaatst in maag en darmen, Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat zijn calcificaties of kalkafzettingen in de borst?
Welke anticonceptiemethoden bestaan er?