Wat als je lichaam geen melk lust?

Wat als je moet overgeven, buikloop of uitslag krijgt van melk, boter of koffiekoeken? Wat doe je dan? Het nooit meer eten om erger te voorkomen? Of het toch nog in minutieuze porties eten? Dat hangt ervan af of je voedselintolerant bent of je een voedselallergie hebt. We geven je graag meer informatie over beide begrippen.

Wat is een melkallergie?

Als je allergisch bent aan melk, eieren of boter reageert je lichaam daar vrij sterk op. Maar wat gebeurt er nu precies? Vanaf het moment dat je iets eet waar je allergisch voor bent, produceert je immuunsysteem immunoglobuline E (IgE), een allergisch antilichaam. Als reactie op dat antilichaam krijg je symptomen zoals veelvuldig niezen, diarree en overgeven.

Voedselintolerantie, voedselallergie en andere

Als je lichaam sterk reageert op bepaald voedsel durft men al snel te zeggen dat je er allergisch aan bent. Maar is dat ook wel zo? Want er bestaat wel degelijk een verschil tussen voedselintolerant zijn en een voedselallergie hebben. Het grootste verschil is dat je bij een voedselallergie absoluut bepaalde voeding dient te vermijden om erger te voorkomen. In sommige zeldzame gevallen is zo’n voedselallergie zelfs dodelijk. Als je voedselintolerant bent kan je vaak toch nog kleine porties eten van het voedsel waarop je lichaam sterker reageert zonder dat je er ziek van wordt. Het is nog iets anders als je lactose-intolerant bent. Bij mensen die lijden aan lactose-intolerantie ontbreekt het enzym dat suiker in melk afbreekt. Hierdoor kunnen ze last krijgen van zwellingen, buikkrampen en diarree.

Hoe weet je of je een melkallergie hebt?

De symptomen van melkallergie kunnen onder verschillende vormen optreden:

-    astma
-    eczeem (jeukend gevoel)
-    rhinitis (rode neus)
-    bloedingen
-    longontsteking

Melkallergie is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen. Let als ouder dus op als je kind een van deze symptomen krijgt.

Wat doe je eraan?

Om erachter te komen of je al dan niet allergisch bent, kan je zelf een soort eliminatiedieet toepassen. Dat wil zeggen dat je een aantal weken bepaald voedsel vermijdt totdat je merkt dat de symptomen afnemen. Let wel: begin niet zelf aan zo’n dieet, maar vraag raad aan je dokter.

Als je op meerdere producten slecht reageert en zelfs ademhalingsproblemen krijgt, is het misschien verstandig een bloed- of huidtest te ondergaan. Zo kan men er precies achter komen welke allergie je hebt. Wanneer je dat weet, kan je de zuivelproducten die je lichaam niet verdraagt, proberen te vermijden (onder dokterstoezicht weliswaar) en vervangen door andere producten. Verder kan medicatie je ook al een stuk verder helpen. Hierdoor zal de allergie niet verdwijnen, maar het kan je de symptomen wel onderdrukken.

Dit bericht is gepost op 2 oktober 2008 om 2:09 pm uur en is geplaatst in Allergieën.

Andere interessante artikels: Spondylosis: niet zomaar rugpijn
Wat is cryptorchisme?