Wat is chlamydia?

Chlamydia is een bacteriële seksueel overdraagbare aandoening (soa). Tot de mogelijke gevolgen van chlamydia behoren bekkenontsteking en een atypische variant van longontsteking.

Oorzaken en complicaties van chlamydia

Chlamydia is een veelvoorkomende geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Chlamydia trachomatis. De ziekte wordt overgedragen via onbeschermde (vaginale of anale) geslachtsgemeenschap met een besmette partner. Een moeder kan de ziekte ook doorgeven aan haar baby tijdens de bevalling.

Een sluimerende infectie van de baarmoederhals richt weinig schade aan, maar de infectie kan zich verspreiden naar de baarmoeder, waar ze het baarmoederslijmvlies besmet. Van daar kan ze ook de eileiders en eierstokken aantasten en een bekkenontsteking veroorzaken. Een bekkenontsteking is een belangrijke oorzaak van onvruchtbaarheid en buitenbaarmoederlijke zwangerschappen bij vrouwen op vruchtbare leeftijd.

Bekkenontsteking doet zich ook vaak voor bij gonorrhoe, en dat is meteen de reden waarom chlamydia vaak verward wordt met deze ziekte. De symptomen van beide ziektes vertonen immers grote gelijkenissen en komen vaak samen voor.

Een andere variant van chlamydia veroorzaakt lymphogranuloma venereum, een zeldzame soa die de lymfeknopen in de liesstreek doet opzwellen en ontsteken.Nog ander varianten, chlamydia pneumoniae en chlamydia psittaci, veroorzaken longontsteking . In dit geval worden de chlamydiabacteriën ook aangetroffen in de keel.

Chlamydia kan ook proctitis (ontsteking van het rectum) en conjunctivitis (ontsteking van het bindvlies aan de binnenkant van de oogleden en de buitenkant van het oogwit) veroorzaken.

Symptomen

De eerste symptomen van chlamydia zijn doorgaans niet ernstig en duiken pas 1 tot 3 weken na de besmetting op. Vaak wordt de ziekte pas herkend als er complicaties optreden. De symptomen van een chlamydia-infectie in de baarmoederhals, het urinekanaal of de anus zijn intermitterende vaginale bloedingen of afscheiding, pijnlijk urineren of pijn in de onderbuik.

Bij mannen veroorzaakt chlamydia in veel gevallen ontsteking van de urineleider, waarbij de penis slijm of etter afscheidt. Sommige mannen hebben ook last van pijn bij het urineren. Pijn of zwelling in de scrotumstreek kunnen symptomen zijn van epididymitis, ontsteking van de epididymides. Ongeveer de helft van de mannen vertoont echter helemaal geen symptomen.

Diagnose

Om de juiste diagnose te kunnen stellen, moeten artsen bij vrouwen het bekken onderzoeken en uitstrijkjes voor chlamydia en gonorrhoe maken van de baarmoederhals en het urinekanaal. Bij mannen maakt de arts een uitstrijkje van de urineleider. Een negatief resultaat geeft echter geen volledige garantie.

Mensen die onbeschermde geslachtsgemeenschap hebben gehad met een besmette partner, moeten zich onmiddellijk laten behandelen, nog voor de resultaten van de tests bekend zijn.Tegenwoordig bestaan er ook heel accurate urinetests die het maken van uitstrijkjes overbodig maken.

Behandeling

Er bestaan verschillende efficiënte, veilige en niet al te dure antibioticabehandelingen tegen chlamydia. Aangezien chlamydia en gonorrhoe vaak samen voorkomen, krijgen veel patiënten antibiotica toegediend die beide ziekten bestrijden.

Indien patiënten zich niet (tijdig) laten behandelen, kunnen er ernstige complicaties optreden. Vrouwen lopen het risico om een bekkenontsteking op te lopen, die uiteindelijk kan leiden tot leverziekte, chronische bekkenpijn of onvruchtbaarheid. Mannen kunnen pijnlijk gezwollen testikels krijgen, seksueel overdraagbare reactieve artritis of het syndroom van Reiter.

Dit bericht is gepost op 7 oktober 2008 om 11:45 am uur en is geplaatst in overige aandoeningen, seksualiteit.

Andere interessante artikels: Wat is chiropraxie?
Meer weten over cholesterol?