Alles over een buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Een buitenbaarmoedelijke zwangerschap vindt, zoals het woord het eigenlijk al zelf zegt, plaats buiten de baarmoeder. Dit is een heel gevaarlijke situatie omdat de gebieden buiten de baarmoeder niet gemaakt zijn om een vrucht te laten groeien.

De normale situatie is als volgt: de bevruchting vindt plaats in de eileider of buiten de eierstok en het embryo nestelt zich in de baarmoeder. Als het embryo zich gaat nestelen in de eileider ontstaat er dus een buitenbaarmoederlijke zwangerschap.

Wat zijn de grootste risico’s van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap?

De grootste risico’s van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap zijn ontstekingen en beschadigingen van de eileiders, of een miskraam.

Hoe wordt de juiste diagnose gesteld?

Al s er klachten zijn en de vrouw is inderdaad zwanger, dan zal de arts je doorsturen naar een gynaecoloog. Daar krijg je dan een inwendige en vaginale echo waarmee je gynaecoloog kan zien of er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of niet.

Wat als je buitenbaarmoederlijk zwanger bent?

Als de diagnose is gesteld, moet je er echt rekening mee houden dat het zo goed als onmogelijk is om het vruchtje te voldragen. De vrucht kan trouwens ook niet in de baarmoeder geplaatst worden.

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap en emoties

Het is zwaar als je als vrouw te horen krijgt dat de zwangerschap niet verloopt zoals het zou moeten verlopen. Daar komt dan nog bij dat er een zeer grote kans is dat de vrucht nooit voldragen kan worden. Een hele zware klap dus waarbij psychologische bijstand nodig kan zijn, al is het maar preventief. Daarbij komen ook nog de vele onderzoeken die je dan als vrouw moet ondergaan en een operatie om de vrucht te verwijderen.

Er kan ook een ontsteking optreden van de eierstokken of andere complicaties wat ook weer veel emoties teweeg kan brengen. Soms worden er ook medicijnen gegeven. Het is dus zeker geen ingreep die je mag onderschatten, eigenlijk gebeurt er hetzelfde als wanneer je een miskraam hebt. Het is dan ook heel fijn als je dan terug kan vallen op de steun van  je partner, vrienden en familie.

Dit bericht is gepost op 20 oktober 2008 om 11:22 am uur en is geplaatst in zwangerschap en baby.

Andere interessante artikels: Difterie, wat is dat?
Dyslexie: vervelend maar niet onoverkomelijk