Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Soms krijg je in je leven te maken met haarverlies: je bent je haren bijvoorbeeld verloren door stress of door een ziekte (denk maar aan kanker: de chemotherapie zorgt ervoor dat je haren uitvallen) maar vaak is haarverlies ook heel normaal.

Ieder mens verliest per dag ongeveer 50 tot 100 haren en dat is helemaal normaal. Een haar groeit, rust en valt dan uit. Dit duurt ongeveer een jaar  wat dus wil zeggen dat je bijna nooit haren op je hoofd hebt staan die ouder zijn dan een jaar.

Wanneer moet ik me dan wel zorgen maken?

Je moet je pas zorgen beginnen maken als je opstaat en je opeens echt veel haar kwijt bent, of wanneer je merkt dat er toch wel veel meer haren in de haarborstel blijven steken.  Als dat het geval is, kan je beter eens een bezoekje brengen aan een arts of een dermatoloog.

Wat zijn de oorzaken van haarverlies?

Haarverlies kent vele oorzaken:

- Door chemotherapie kan je haar ook uitvallen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig goede pruiken om dat te maskeren. Er zijn geen remedies voor deze soort haaruitval maar het haar groeit uiteindelijk wel gewoon weer terug.

- Na een bevalling verliezen vrouwen ook veel meer haren. Dat komt omdat ze tijdens de zwangerschap veel minder haren verloren (je lichaam heeft de proteïnen dan hard genoeg nodig voor de baby).

- Wanneer je schildklier te snel of te traag werkt, kan je ook haarverlies ervaren. Als je medicatie inneemt die ervoor zorgt dat je schildklier weer normaal functioneert, kan je haar weer teruggroeien en zal je minder haar verliezen.

- Ook kan je haar verliezen wanneer je niet genoeg eiwitten eet. Je haar bestaat uit eiwitten en daarom is het dus erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat je aan de dagelijkse hoeveelheid eiwitten komt.

- Ook stress, bloedarmoede, infecties en vele soorten medicijnen (waaronder de pil) kunnen ervoor zorgen dat je aan haarverlies lijdt.
Veel oorzaken voor haarverlies dus, maar gelukkig is er vaak iets aan te doen. Soms kan je door medicatie je haar terugkrijgen en anders zijn er tegenwoordig hele goede pruiken op de markt die niet van echt haar te onderscheiden zijn. Je dokter zal ook zeker raad weten.

Dit bericht is gepost op 22 oktober 2008 om 2:02 pm uur en is geplaatst in Algemeen.

Andere interessante artikels: Wat is haarcelleukemie?
Wat is groeihormoondeficiëntie?